Sari la conținut

Ce trebuie să știți despre conjunctivită sau ochiul roz? Simptome și cauze. Cum puteți preveni conjunctivita?

Cum îți dai seama că ai conjunctivită și cum o tratezi!
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Conjuctivita poate apărea din mai multe cauze.

Conjunctivita, cunoscută sub denumirea de „ochi roz”, este o infecție sau umflare la nivelul membranei exterioare a globului ocular.

Vasele de sânge din conjunctivă, o membrană subțire care acoperă o parte a ochiului, se inflamează. Acest lucru oferă ochiului culoarea roșie sau roz care este asociată în mod obișnuit cu conjunctivita.

Simptomele ochiului roz sau a conjunctivitei

Deoarece conjunctivita bacteriană sau virală este foarte contagioasă, este important să acordați atenție simptomelor. Condiția poate fi transmisă altora până la 2 săptămâni după ce se dezvoltă.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre tratament dacă manifestați:

  • ochi roz sau roșii
  • senzație sângeroasă în ochii
  • scurgere apoasă sau groasă care se acumulează pe ochi pe timp de noapte
  • mâncărime în ochii
  • cantitate anormală de lacrimi

Ce cauzează ochiul roz?

Cele mai frecvente cauze ale ochiului roz sunt:

Viruși sau bacterii

Conjunctivita bacteriană este cel mai adesea cauzată de același tip de bacterii care provoacă infecții cu streptococ și în gât. Conjunctivita cauzată de un virus, pe de altă parte, este de obicei rezultatul unuia dintre virușii care provoacă răceala obișnuită.

Oricare ar fi cauza, ochiul viral și bacterian roz este considerat extrem de contagios. Poate fi transmis cu ușurință de la o persoană la alta pur și simplu prin contact manual.

Alergii

Alergenii, cum ar fi polenul, pot provoca ochi roz într-unul sau ambii ochi.

Alergenii îți stimulează corpul să creeze mai multe histamine, care provoacă inflamații ca parte a răspunsului corpului tău la ceea ce crede că este o infecție. La rândul său, aceasta cauzează conjunctivită alergică.

Conjunctivita alergică se manifestă de obicei prin mâncărime.

Produse chimice

De asemenea, trebuie să aveți grijă dacă o substanță străină sau o substanță chimică vă stropește în ochi. Substanțe chimice precum clorul, care se găsesc în piscine în mod special, pot provoca conjunctivită. Clătirea ochilor cu apă este o modalitate simplă și eficientă de a împiedica un iritant chimic să provoace ochi roz.

Cum puteți preveni conjunctivita?

Practicarea unei bune igiene este una dintre cele mai bune modalități de a evita și a opri transmiterea conjunctivitei. Încercați să evitați să vă atingeți ochii cu mâinile și spălați-vă bine și des mâinile. Folosiți doar șervețele și prosoape curate pentru a vă șterge fața și ochii.

Asigurați-vă că nu împărtășiți produsele cosmetice, în special creionul de ochi sau rimelul, cu alte persoane. De asemenea, este o idee bună să vă spălați și să vă schimbați frecvent fețele de pernă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel