Sari la conținut

Totul despre vitamine – cât trebuie să consumi și în ce le găsești

Dacă totalizăm mâncarea pe care o cosumăm timp de o zi, ajungem la concluzia că avem parte de toți nutrienții necesari, însă asta nu este adevărat. Iată câteva vitamine și ce doze recomandă specialiștii pentru a scăpa de boli și a fi sănătoși.

Nimeni nu se duce la piața și se gândește – „Am să mânânc varză pentru că are vitamina K” , este de părere Carolyn Brown, nutriționist.

1. Vitamina B6

Acest tip de vitamină ajută la producerea de serotonină și noradrenalină , doi hormoni care facilitează comunicarea între creier și neuroni, factor crucial în menținerea unui metabolism alert și a sistemului imunitar activ. Carența de vitamina B6 duce la probleme cu neuronii, pielea, circulația, iar cercetătorii au descoperit că suplimentele pot îmbunătăți memoria, diabetul, astmul și acneea.

Cum îți dai seama că îți lipsește – vitamina B6 lipsește în cazul alcoolicilor sau a persoanelor cu probleme la nivelul rinichilor și ale ficatului sau ale celor care au hipertiroidism. Vegetarienii sau adepții stilului raw-vegan sau cei care au intoleranță la lactoză au deficiențe de viamina B6.

Adulții cu vârste cuprinse între 19-50 de ani au nevoie de 1.3 miligrame de B6 pe zi, femeile în vârstă au nevoie de 1.5 miligrame și bărbații în vârstă au nevoie de 1.7 miligrame

În ce alimente se găsește – legume, morcovi, spanac, mazăre, cartofi, lapte, cașcaval, ouă, pește, ficat, carne, fâină, cereale integegrale, fructe de mare.

2. Vitamina D

Cunoscută sub numele de vitamina soarelui, aceasta este sintetizată când pielea este expusă la soare. Lipsa vitaminei D duce la serioase boli precum boli de inimă, astm la copii și risc mare de cancer.

Cum îți dai seama că lipsește – Durerile osoase, mușchii slăbiți și depresie sunt câteva semne ale nivelului scăzut de vitamina D. Vitamina D este foarte importantă pentru sistemul imunitar. Un somplu test de sânge îți va arăta dacă nivelul de vitamina D este normal .

Ce alimente să consumi – pește (somon), ficat de oaie, cașcaval, albuș de ou, lapte, suc de portocale

3. Vitamina C

Vitamina C are dublu rol – este un antioxidant – blochează mutațiile celulare cauzate de moleculele de radicali liberi și vindecă cartilajele, menține sănătatea oaselor și a dinților. Cel mai important rol îl are în combaterea răcelilor. Studiile au arătat că oamenii care iau suplimente de vitamina C răcesc mai rar și nu au simptome grave.

Cum îți dai seama că îți lipsește – Primele semne ar fi oboseala, durerile de mușchi sau de încheieturi, pielea aspră, gingii umflate.

Femeile au nevoie de 75 miligrame pe zi, iar bărbații au nevoie de 90 de miligrame

Citricele, kiwi, mango, papaya, ananas, căpșuni, broccoli, varza de bruxelles, spanacul, salata, cartofii dulci conțin vitamina C

A.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel