Sari la conținut

Atenție!!!! Acest supliment popular poate crește riscul de a dezvolta cancer. Majoritatea dintre noi nu ar trebui să-l ia, avertizează specialiștii

Atenție!!!! Acest supliment popular poate crește riscul de a dezvolta cancer. Majoritatea dintre noi nu ar trebui să-l ia, avertizează specialiștii.

Suplimentele alimentare au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, probabil de la începutul pandemiei care a subliniat mai mult ca niciodată importanța întăririi sistemului natural de apărare al organismului.

Suplimentele nutritive pot, în unele cazuri, să îți îmbunătățească starea de sănătate și să reducă riscul de îmbolnăvire. Cu toate acestea, în alte cazuri pot face opusul și te pun în pericol. Unii oameni cred că, deoarece vitaminele nu sunt medicamente pe bază de prescripție medicală, toate suplimentele sunt sigure de utilizat și nu vor cauza probleme de sănătate. Nu este întotdeauna cazul, mai ales dacă nu aveți o lipsă de vitamina pe care o luați printr-o pastilă.

Atenție!!!! Acest supliment popular poate crește riscul de a dezvolta cancer

Unele suplimente pot provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi indigestie, greață sau erupții cutanate. În cazuri mai extreme, experții avertizează că poate chiar crește șansa de a dezvolta diferite boli, inclusiv cancer.

Un studiu publicat în martie 2022 avertizează că un supliment popular pe care mulți oameni îl consumă în mod regulat le poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Studiul a analizat date despre peste 63.000 de oameni din Singapore, colectate din 1993 timp de peste 25 de ani. Descoperirile sugerează o legătură între aportul crescut de vitamina B12 și un risc „semnificativ” crescut de a dezvolta cancer pulmonar.

„Această asociere a fost mai pronunțată la bărbați comparativ cu femeile și a fost mai frecventă la cei care sufereau de adenocarcinom, un cancer care afectează glandele pulmonare și este considerat cel mai frecvent dintre cancerele pulmonare”, au observat cercetătorii, potrivit Jerusalem Post

Este important de adăugat că acesta nu este primul studiu care indică o astfel de conexiune. S-a remarcat după ce mai multe lucrări academice din trecut au ajuns la concluzii similare.

Majoritatea dintre noi nu ar trebui să ia acest supliment, avertizează specialiștii

Deși percepția predominantă a fost că administrarea de vitamina B12 poate proteja împotriva cancerului, noi descoperiri avertizează că tocmai contrariul ar putea fi adevărat.

Într-un studiu publicat în 2017, experții de la Universitatea Ohio au avertizat despre legătura dintre consumul de vitamine B12 și B6. Un risc crescut de cancer pulmonar, în special la bărbați, a crescut și mai mult în rândul fumătorilor activi.

În acest studiu, riscul crescut de cancer a fost observat în rândul persoanelor care au consumat vitamina B6 cu o rată de peste 20 mg pe zi, precum și vitamina B12 la o rată de 55 de micrograme pe zi.

Cu toate acestea, este vorba de o cantitate mult mai mare decât o absorb majoritatea oamenilor prin alimente și, de asemenea, mai mare decât cantitatea acestor vitamine din majoritatea suplimentelor multivitamine.

În general, cel mai bun mod de a vă asigura că nu luați suplimente care sunt dăunătoare organismului dumneavoastră este să faceți periodic analize de sânge și să suplimenteze doar suplimentele de care organismul dumneavoastră are cu adevărat nevoie și pe care medicul dumneavoastră le recomandă.

Și în contextul vitaminelor în cauză, s-ar putea ca deja să consumați suficiente din ele din alimente.

  • Vitamina B6 se găsește în multe alimente precum pui, pește, nuci, soia, germeni de grâu, ovăz, banane și lapte.
  • B12 se găsește și în carne, pește, lapte, ouă și unele cereale.

Printre persoanele care evită carnea și laptele, ar putea exista o deficiență, dar după cum am menționat, verificați fiecare caz în parte.

Deficitul de vitamina B12 se poate manifesta și în anemie pernicioasă, care necesită un tratament mai țintit cu pastile sau injecții. Chiar și persoanele mai în vârstă cu o deficiență a acestei vitamine sau cei care suferă de o scădere a acidității stomacului își pot îmbunătăți sănătatea prin suplimente sub supraveghere medicală, mai ales dacă iei medicamente sau întâmpinați reacții adverse inexplicabile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel