Categories: Glosar medical

Toxoplasmoză: O infecție parazitară îngrijorătoare

Toxoplasmoza este o boală cauzată de parazitul Toxoplasma gondii. Acest parazit este un mic organism unicelular numit protozoar. Oamenii îl pot dobândi din cauza cărnii insuficient gătite și a expunerii la fecalele de pisică.

La persoanele sănătoase, această infecție nu provoacă de obicei daune de durată și adesea nu prezintă simptome. Dar persoanele cu un sistem imunitar slăbit și copiii născuți de o persoană care a dobândit infecția pentru prima dată în timpul sarcinii respective sunt expuși riscului de a avea infecții mai periculoase.

Toxoplasma se dezvoltă și afectează diferite părți ale corpului, inclusiv creierul, ochii și mușchii inimii și ai corpului. Acesta formează bule în țesut numite chisturi care adăpostesc parazitul. Aceste chisturi pot persista și după ce persoana nu mai este bolnavă. Chisturile pot reactiva infecția atunci când sistemul imunitar al unei persoane slăbește.

Tipuri de toxoplasmoză

Toxoplasmoza poate fi ușoară sau severă. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt expuse riscului de îmbolnăvire severă. Printre acestea se numără persoanele care iau anumite medicamente și cele cu tulburări autoimune, cancer sau anumite infecții ale sistemului imunitar, cum ar fi virusul imunodeficienței umane (HIV).

De asemenea, o persoană însărcinată recent infectată poate transmite boala la făt, ceea ce duce la un risc de pierdere a sarcinii și la probleme grave de sănătate pentru copil după naștere.

Cele trei forme principale de toxoplasmoză depind de momentul și modul în care a fost contractată, după cum urmează:

  • Toxoplasmoza acută: Dacă o persoană relativ sănătoasă dobândește o infecție cu toxoplasma, poate avea simptome asemănătoare gripei. Toxoplasmoza acută este cea mai frecventă formă de infecție. Persoana poate avea febră, ganglioni limfatici umflați și dureri musculare, dar nu are probleme de sănătate pe termen lung. Dacă o persoană cu un sistem imunitar slab dobândește o nouă infecție, aceasta prezintă un risc mai mare de simptome severe.
  • Toxoplasmoza congenitală: Dacă o persoană însărcinată dobândește o infecție cu toxoplasma chiar înainte sau în timpul sarcinii, aceasta o poate transmite fătului. Toxoplasmoza congenitală poate duce la probleme grave de sănătate pentru copil. Acestea includ dizabilități congenitale (prezente la naștere) și întârzieri în dezvoltare.
  • Toxoplasmoza cronică: Dacă o persoană cu un sistem imunitar slăbit dobândește o infecție cu toxoplasma, aceasta poate face toxoplasmoză cronică. Această formă poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni cerebrale și oculare.
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele toxoplasmozei

Cele mai frecvente simptome ale toxoplasmozei la persoanele sănătoase includ febră, ganglioni limfatici umflați și dureri musculare. Cu toate acestea, multe persoane cu toxoplasmoză nu prezintă niciun simptom.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV, au simptome mai severe. Acestea pot include leziuni cerebrale și oculare.

Persoanele cu toxoplasmoză pot avea următoarele:

  • Simptome asemănătoare gripei (febră, ganglioni limfatici umflați și dureri musculare și dureri)
  • Dureri de cap
  • Oboseală
  • Confuzie
  • Probleme oculare (vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină)

Efectele toxoplasmozei asupra fătului sau a sugarului

La persoanele însărcinate, infecția activă cu toxoplasmoză poate provoca pierderea sarcinii sau boli congenitale ale fătului.

Simptomele toxoplasmozei congenitale pot să nu apară decât la luni sau chiar ani după naștere. Nou-născuții pot părea sănătoși, dar pot avea simptome mai târziu în viață.

Toxoplasmoza congenitală poate avea ca rezultat un cap mai mare sau mai mic decât cel tipic. De asemenea, poate provoca simptome precum următoarele:

  • Ficat și splină mărite
  • Icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor)
  • Anemie (un număr scăzut de globule roșii sănătoase)
  • Crize convulsive
  • Afecțiuni oculare, cum ar fi cicatrici, inflamații, dezlipire de retină, tulburări de vedere
  • Afecțiuni cerebrale, cum ar fi hidrocefalia (o acumulare de lichid cefalorahidian în spațiile goale ale creierului)
  • Dizabilități intelectuale
  • Pierderea auzului

Cauzele toxoplamozei

Expunerea umana la toxoplasmoza este frecventa acolo unde se gasesc pisici.

Riscul de a dezvolta boala este foarte scazut, exceptand cazurile in care fatul este infestat in uter sau in care imunitatea este compromisa.

T. gondii este ubicuitara la pasari si mamifere. Acest parazit conditionat intracelular invadeaza si se inmulteste asexuat ca tahizoiti in citoplasma oricarei celule nucleate. Cand imunitatea gazdei se manifesta, inmultirea tahizoitilor inceteaza si se formeaza chisturi tisulare, care persista ani, mai ales in creier si muschi. Reproducerea sexuata a lui T.gondii are loc numai in tractul intestinal al pisici. Oochistii rezultati eliminate prin fecale raman infectiosi in solul umed timp de mai multe luni.

Ingestia oochistilor din fecalele de pisica este cea mai frecventa modalitate de infestatie orala. Infestatia mai apare prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, cu chisturi tisulare, mai frecvent de miel, porc sau, rareori, de vita.

Toxoplasmoza se poate transmite placentar daca mama devine infestata sau daca imunosupresia activeaza o infectie anterioara in timpul sarcinii.

Transmisia poate aparea si prin transfuzia de sange integral sau de leucocite sau prin tansplant de organ de la un donor seropozitiv. Reactivarea apare in principal la pacientii imunocompromisi.

La persoane sanatoase in rest, infectia congenital sau dobandita poate reactiva boala in retina. Infestatia din antecedente confera rezistenta fata de reinfestare.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

2 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

3 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

3 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

4 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

4 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului