Sari la conținut

Tradiții: Ce să faci să-ți crească părul lung și bogat

Par frumos si sanatos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai bun aliment pentru un păr frumos și sănătos

Tradiții: Ce să faci să-ți crească părul lung și bogat. Cum se tunde părul pentru ca acesta să se regenereze și să crească mai bogat și sănătos în scurt timp.

La aromâni, când li se taie fetelor părul, ele șed pe o funie și pe o mătură, ca să le crească părul lung ca funia și des ca firele măturii. Se aruncă gunoiul de gândaci de mătase în drum, ca să-l calce oamenii și să se facă firele lungi cât drumul.

De asemenea, tot din bătrâni se spune că părul căzut, cel care rămâne între dinții pieptenului sau în perie, să fie strâns și pus sub o piatră, nicidecum aruncat la gunoi sau în vasul de toaletă.

Potrivit altei superstiții, nu este bine să te speli pe cap, în săptămâna brânzei. Care este explicația? Ei bine, s-ar părea că-ți albește părul curând, exact așa cum este brânza.

Dacă  vrei să nu rămâi cheală, ai grijă să nu mănânci semințe din tivgă, că-ţi rămâne capul luciu ca o tivgă. Femeia sau fata să nu-și spele capul dinaintea unui bărbat.

Fata să nu-și pună o pălărie de bărbat în cap, că-i cade părul. Dacă apucă însă s-o pună pe cap, din neștiință, s-o scuipe în fund și s-o zvârle jos repede, notează mariustuca.ro.

Când s-a sfârșit pânza de țesut și se taie de pe război, toate femeile care se află atunci în acea odaie trebuie să-și acopere capul cu basmale, căci altfel „li se paște (li se taie) părul”.

Sursa foto: Desenez cu lumină/David's Photography

Fata să nu lingă lingura, nici să mănânce din oală, că se va mărita cu un bărbat pleșuv.

Nici femeia însărcinată să nu mănânce din oală sau să pătulească mămăliga, căci copilul ce se va naște va fi fără pic de păr pe cap.

Când nu trebuie să te speli pe cap

Ai grijă și când te speli pe cap, că nu este bine să faci asta în fiecare zi. Daca te speli lunea pe cap, se zice ca or sa te urasca oamenii sau o sa ramai vaduv/vaduva. Fetele nemaritate risca sa se marite cu barbati in varsta daca isi spală părul lunea.

Daca te speli martea, de asemenea risti sa ramai vaduv/vaduva. Nici miercurea nu e indicat s-a faci.

În caz contrar, dupa moarte, capul nu o sa-ti putrezeasca. Joia, in schimb, ai liber la spalat parul. Dar stai! Trebuie să faci asta inainte de rasaritul soarelui.

Vinerea, din nou, nu e bine sa te speli pe cap, existand credinta ca o sa te urasca lumea, o sa-ti cada parul sau o sa ai dureri de cap.

Nici duminica nu este bine să ne spălăm pe cap, singurele zile fiind joia și sâmbăta, dar numai dimineață, înainte de răsăritul soarelui.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel