Sari la conținut

Tradițiile ne pot îmbolnăvi. De ce să NU consumăm ouăle vopsite care s-au spart în timpul fierberii

vopsea naturala de ouă
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
Cum poți vopsi ouăle

Daca ouăle vopsite de paste s-au spart în timpul fierberii, nu exista un risc major pentru corpul nostru. Daca oul este proaspăt și coaja este curata, trebuie doar să îndepărtam oul spart din apa înainte de a fi consumat. Daca exista vopsea pe oul spart, este recomandat să nu-l consumam deoarece aceasta poate conține substanțe chimice care nu sunt sigure pentru consum.

Substanțele chimice din vopsea

În cazul în care oul vopsit de paste s-a spart în timpul fierberii și vopseaua a pătruns în interiorul oului, este mai bine să nu-l consumam, deoarece substanțele chimice din vopsea ar putea contamina oul și ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Este mai indicat să aruncam acest ou și să folosim oul proaspăt nevopsit pentru a evita riscurile.

În concluzie, daca ouăle vopsite de paste s-au spart în timpul fierberii, este important să evaluam daca oul poate fi consumat în condiții de siguranță sau daca este mai bine să îl aruncam și să folosim un alt ou. Este important să fim atenți la igiena și siguranță alimentelor pe care le consumam.

Totuși, experții indică câteva tehnici care ajută la păstrarea integrității cojii atunci când fierbeți ouăle.

Amintiți-vă de regula de bază – nu puneți ouă reci în apă fierbinte!

oua de Paște
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

 

Din cauza diferenței de temperatură, coaja se sparge aproape instantaneu. Este mai bine să scoateți ouăle din frigider în prealabil și să le lăsați la temperatura camerei timp de o jumătate de oră, apoi să le scufundați în apă caldă. Sau puneți ouăle în apă rece și încălziți-le treptat la foc mediu. În general, schimbările de temperatură au un efect negativ asupra învelișului delicat – nu poate rezista la diferențe mari de grade.

Înainte de a fierbe ouăle, apa în care vei face acest lucru trebuie să fie bine sărată. Măsura standard este de 2-3 lingurițe pe litru de apă. Încețoșarea lichidului va indica faptul că ați adăugat suficientă sare pentru a preveni crăparea ouălor. La figurat vorbind, sarea „intărește” apa, ceea ce împiedică spargerea ouălor. Nu vă fie teamă să adăugați sare; oul cu coajă nu absoarbe sare.

Încălzirea puternică a aragazului este inacceptabilă, deoarece de la fierberea activă a apei clocotite, ouăle vor lovi fundul și pereții vasului și pot sparge. La fel se va întâmpla dacă puneți prea multe sau prea puține ouă; în primul caz, vor începe să se lovească unul pe celălalt, iar în al doilea – de pereții oalei, iar spargerea lor este aproape garantată.

Cel mai bine este să nu existe mult spațiu liber între ele, să fie pe un rând, acoperind tot fundul vasului în care sunt fierte. Se obișnuiește să se fierbe ouăle de Paște tari, adică la 8-10 minute după ce apa fierbe. Acest lucru vă permite să păstrați produsul proaspăt pentru o lungă perioadă de timp, deoarece, conform tradițiilor sărbătorii creștine, ouăle pentru acesta sunt pregătite și vopsite în avans – în Joia Mare.

Pentru a nu sparge ouăle la fierbere, ne vor ajuta și câteva articole care se găsesc în fiecare casă.

Scobitoare

Înainte de a încălzi apa în care vor fi fierte ouăle, aruncați în ea câteva bețișoare de lemn sau doar scobitori. Se crede că această metodă va ajuta coaja să nu crape, dar în condiția deja menționată ca apa să fiarbă treptat, iar la început ouăle în sine sunt la temperatura camerei.

Farfurie

Asezati o farfurie cu fundul in sus în vasul in care veți fierbe ouăle; apoi așezați-le cu grijă deasupra.

Oţet În loc de sare, puteți adăuga oțet în apă. Apoi, dacă oul crapă în timpul gătitului, acidul va ajuta albușul să se coaguleze rapid și să nu curgă complet. Din păcate, crăpătura va rămâne.

Ac

Puteți străpunge cu grijă oul de la capătul tocit cu un ac mare sau un ac. Astfel, aerul va ieși din camera de aer din interiorul cochiliei, din cauza căreia oul crapă adesea în timpul gătirii. Există o singură condiție obligatorie: gaura forată trebuie să fie puțin adâncă, astfel încât conținutul oului să nu se scurgă prin el. Cu cât apa clocotită este mai liniștită și mai calmă în care sunt fierte ouăle, cu atât este mai mare probabilitatea ca acestea să rămână sănătoase și lizibile.

Fierbeți-le în apă clocotită ușor la foc mic într-o oală mică (scopul alegerii unei astfel de oale este ca ouăle să se atingă strâns și să nu se ciocnească unele de altele când lichidul fierbe).

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel