Sari la conținut

Trage apa doar după ce pui colacul! Greșeala pe care cu siguranță și tu o faci: pericol maxim pentru sănătate

toaleta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Greseli pe care le faci la toaleta

Trage apa doar după ce pui colacul! Greșeala pe care cu siguranță și tu o faci.

Cel mai comun gest când mergi la toaletă este acela de a trage apa, gândind că toată mizeria pleacă în jos, pe țeava de canalizare. Există numeroase studii, însă, care care au examinat încărcătura bacteriană din aer și din preajma vasului de toaletă, înainte și după trasul apei cu wc-ul descoperit.

Trage apa doar după ce pui colacul! Greșeala pe care cu siguranță și tu o faci

Pe pereții vasului de toaletă, oricât de mult i-ai curăți, exista o mulțime de bacterii dintre cele care populează intestinul fiecaruia dintre noi. Problema este ca deși multe dintre aceste microorganisme sunt inofensive atunci când se afla la locul lor, în colon, ele devin patogene atunci cand sunt inghițite. Asta ca să nu mai mentionam speciile care ar oricum potențial patogen ridicat, cum sunt bacteriile Salmonella si Shigella sau virusurile de tipul norovirusului sau virusul hepatitei A.

Atunci cand declanșezi jetul de apă, acesta este eliberat sub presiune și formeaza un veritabil norișor de particule lichide în suspensie, denumit și aerosol. Aceste particule sunt împroșcate cu forță în aer, după care aterizează peste tot pe obiectele din jur, inclusiv pe tine și pe hainele tale. De asemenea, o parte dintre ele sunt inhalate în momentul în care inspiri.

Potrivit a1.ro, jetul de apă care curăță vasul de toaletă este suficient de puternic să împrăştie mici picături de apă până la doi sau trei metri în jur. Microbii ajung, astfel, în toată baia, inclusiv pe haine, săpun, pereți sau periuță de dinți.

Microbii care supravieţuiesc cel mai mult în baie

Aşa că dacă nu tragi apa cu capacul închis, este foarte uşor să iei microbi din materiile fecale sau din urină. Microbii pot supraviețui și două-trei zile pe toaletă și pe diverse suprafețe din baie. Iată care sunt cele mai periculoase microorganisme întâlnite la baie:

  • norovirusul: provoacă gastroenterita acută, o infecție intestinală și/sau stomacală, care se manifestă prin diaree, febră, greață, vărsături, crampe abdominale;
  • virusul SARS responsabil de apariția sindromului respirator acut sever virusul gripei B;
  • coronavirusul care declanșează infecția Covid-19;

Specialiștii atrag atenția că persoanele care nu trag apa la toaletă cum trebuie se pot infecta cu bacteria E.Coli Clostridium difficile, care provoacă inflamații acută la nivel intestinal.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel