Sari la conținut

Trăim în Al treilea Război Mondial! Papa Francisc, declarații fără precedent: Poate că acest război a fost provocat/ Să ne îndepărtăm de tiparul conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău

Trăim în Al treilea Război Mondial! Papa Francisc, declarații fără precedent: Poate că acest război a fost provocat/ Să ne îndepărtăm de tiparul conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău

În urmă cu câteva zile, potrivit unei transcrieri pe care a avut-o cu zece reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Isus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice), reuniţi în audienţă la Biblioteca privată a Palatului Apostolic, Papa Francisc a declarat cu subiect și predicat că „trăim al treilea război mondial”.

Papa Francisc: Trăim în Al treilea Război Mondial!

Declarațiile Papei au fost mai tranșante ca niciodată. De exemplu, referindu-se la agresiunea Rusiei în Ucraina şi la modul în care se poate contribui la pace, Francisc a spus că „trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.

 „În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri a conversaţiei publicate marţi de ziarul La Stampa.

El a citat opinia unui şef de stat cu care s-a întâlnit înainte de începerea războiului, care şi-a exprimat îngrijorarea „cu privire la modul în care se mişcă NATO”.

„Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat”, a spus papa, citat de La Stampa, potrivit Agerpres.

L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: „Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei” şi a concluzionat spunând că „situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla’”, a povestit Papa Francisc.

„Poate că acest război a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat”

În opinia Papei, pericolul este să ne concentrăm doar pe „brutalitatea şi ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruşi, care preferă să trimită ceceni, sirieni şi mercenari” şi că „acest lucru este monstruos”.

Dar, a adăugat el, „fără a vedea şi toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat. Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”

Suveranul pontif a spus că unii cred că prin această gândire el este în favoarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. „Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe”, a spus el.

Francisc şi-a reiterat admiraţia pentru „eroismul poporului ucrainean” şi a spus că „ceea ce avem în faţa noastră este o situaţie de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme şi de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic”.

„Trebuie să privim dincolo de ce se întâmplă acum”

În același timp, Papa Francisc a evidențiat pericolul ca atenţia faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina să se diminueze în timp şi a întrebat:

„Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se răcesc, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acţiunile concrete din acest moment şi să ne dăm seama cum le vom sprijini pentru a nu fi traficate, pentru a nu fi exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale”.

Jorge Bergoglio a povestit că, în timpul convorbirii sale de 40 de minute cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, acesta i-a citit „o declaraţie în care dădea motivele pentru a justifica războiul” şi că el i-a răspuns: „Frate, noi nu suntem clerici ai statului, suntem păstori ai poporului”.

El a explicat că au luat de comun acord decizia să amâne întâlnirea programată pentru 14 iunie la Ierusalim „pentru ca dialogul să nu fie înţeles greşit” şi a anunţat că speră să se întâlnească cu patriarhul rus în Kazahstan, în septembrie, când acesta va participa la cel de-al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care va avea loc la Nur-Sultan.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel