joi, decembrie 8, 2022

Transpirații nocturne pot fi semnul unor afecțiuni medicale, de la o infecție în corp până la un posibil cancer. De asemenea, simptomele care de regulă însoțesc transpirațiile nocturne precum sunt bufeurile sau înroșirea feței pot ascunde afecțiuni serioase. Așa că dacă observi că transpirațiile nocturne sunt un eveniment constant în viața ta, mergi la medic pentru o evaluarea a stării de sănătate.

Te-ar mai interesa: Cel mai grav sezon al virozelor la COPII în Români...

Evident că sunt și situații normale în care o persoană transpiră noaptea. Mai exact, dacă în cameră este prea cald sau persoana în cauză este îmbrăcată prea gros, este firesc să transpire. Însă, în alte condiții, transpirația nocturnă poate fi semn de boală.

Transpirația excesivă se numește în termeni medicali hiperhidroză și este cauzată de secreții abundente și anormale a glandelor sudoripare. Anumite medicamente precum antidepresivele și vasodilatatoarele pot avea ca efect advers la unele persoane hiperhidroza.

Iată ce afecțiuni au ca simptom transpirațiile nocturne

  • Menopauza. Nivelurile modificate de estrogen și de progesteron din timpul menopauzei sau al premenopauzei pot interfera cu reglarea normală a temperaturii corpului. De asemenea, bufeurile care apar la menopauză pot să se manifeste și noaptea, în somn astfel ajungându-se la apariția transpirației nocturne.
  • Infecțiile. Practic orice infecție este asociată cu febră mare și implicit provoacă și transpirații atât ziua, cât și noaptea. De asemenea, endocardita – o infecție gravă poate provoca transpirații nocturne, însă acestea sunt însoțite și de vărsături și necesită spitalizarea de urgență. Totodată, tuberculoza este o afecțiune care se asociază cu prezența transpirațiilor nocturne. Însă, aceasta are și alte simptome precum: tuse puternică, febră mare, oboseală accentuată, slăbirea organismului și lipsa poftei de mâncare. Inclusiv abcesele dentare pot da astfel de manifestări. Și persoanele care au HIV pot prezenta transpirații abundente noaptea.
  • Diabetul zaharat. Nivelul ridicat de zahăr în sânge sau cel scăzut pot provoca transpirații nocturne.
  • Anumite tulburări tiroidiene. De exemplu, hipertiroidismul care duce la scăderea în greutate este asociat cu transpirații în timpul nopții.
  • Apneea în somn dar și anumite tulburări de somn pot provoca transpirații nocturne.
  • Anxietatea și depresia, dar și insomnia pot duce la apariția transpirațiilor din timpul nopții.
  • Majoritatea tipurilor de cancer pot provoca transpirații nocturne, dar limfomul și leucemia, care sunt cancere ale celulelor albe din sânge inflamat, sunt cele mai des asociate cu transpirațiile.
  • Carența de calciu și/sau magneziu la copil. Transpirația nocturnă dacă este localizată în zona capului poate fi un semn al lipsei de calciu în cazul copiilor. Dar și o carență de magneziu.
  • Hiperhidroza idiopatică. Aceasta este o afecțiune a cărei cauză nu este încă cunoscută, are ca simptom transpirația abundentă noaptea.
  • Administrarea unor medicamente. Sunt medicamente care pot avea ca efect advers apariția transpirațiilor nocturne. De exemplu, antidepresivele, medicamentele vasodilatatoare, anumite antidiabetice orale au ca efect advers aceste transpirații în timpul nopții.

Dacă te confrunți cu transpirații nocturne mai mult de 2 săptămâni este bine să mergi la medic pentru un control. Medicul îți va da un set de analize de sânge și posibil o radiografie pulmonară.

Te-ar mai interesa: Ce declanșează albirea prematură a părului. De la ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private