Sari la conținut

Procedura neinvazivă prin care orice fibrom poate fi eliminat. Medic: ”Fără operație, fără durere și fără risc de recidivă”

durere pelvina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale infectiilor urinare

Din cuprinsul articolului

Tratament fibrom uterin. Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, aproape 40% dintre femeile de până în 35 de ani dezvoltă un fibrom uterin, iar procentul crește odată cu înaintarea în vârstă, astfel aproape 70% dintre femeile cu vârsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

”În funcție de dimensiunea și de localizarea lor, simptomele și gravitatea diferă. La fibroamele care cresc spre cavitatea uterină, spre interiorul uterului, simptomele sunt sângerări abundente la ciclu. Sunt paciente care ajung să fie anemice. Limita normală a hemoglobinei este 12, iar ele ajung să aibă 10, 9, 8 chiar 7. La 7 sunt veșnic obosite, palide, n-au niciun chef de viață. Dacă hemoragia e mai importantă deja viața poate să le fie pusă în pericol, multe ajung în astfel de situații, vine ciclul, curge foarte abundent, nu se oprește, merg la spital, trebuie să primească transfuzii, și în unele cazuri, se poate ajunge la intervenții chirurgicale de urgență, uterul poate fie scos cu totul,” a explicat dr. Rares Nechifor, medic primar radiologie intervențională.

Altă situație este dată și de creșterea excesivă a fibroamele care încep să apese pe organele din jur, pe vezică, și atunci apare urinatul frecvent. Trezit noaptea de multe ori, mers la toaletă. Când apasă pe intestine avem balonare, constipație, disconfort. Alte simptome : dureri la ciclu, la frig, la contact intim.

Tratament fibrom uterin prin embolizare

Medicul a vorbit și despre embolizare e o metodă terapeutică, pe care, practică de 14 ani. Este o procedură ce ține de radiologia intervențională, nu de ginecologie. ”De aceea, procedura nu este bine cunoscută și nici promovată în cabinetele de ginecologie. Poate să fie percepută ca o soluție concurentă ce fură pacientele.”

Există un studiu făcut în Anglia care a scos la iveală că după o informare completă a pacientelor despre soluții, 90% nici nu au vrut să audă de chirurgie și au ales embolizarea. Deci potențialul procedurii este foarte mare. Însă, nu sunt destui medici pregătiți să facă intervenția și nici echipamente speciale sau destule locuri unde să se poată face o astfel de intervenție, astfel încât chiar să fie o concurența reală pentru chirurgie. Doar 3% dintre pacientele cu fibrom fac embolizare, în prezent.

”E cea mai puțin invazivă procedura, durează o jumătate de oră, pacienta este trează, nu are nicio durere, nu există anestezie generală, nu există nicio incizie, doar o mică înțepătură la mână pentru a prinde artera.

Prin procedură sunt tratate simultan toate fibroamele, nu contează că sunt unul, că sunt 10. De curând am avut o pacientă cu 19 fibroame pe care le-am tratat simultan. Asta face ca noi să putem să dăm o garanție pacientelor că nu va exista o recidivă și dăm o garanție pe viață, lucru pe care miomectomia nu poate să o facă.

Rata de recidivă după intervenția chirurgicală este de 25%-30% în primii 2 ani și peste 60% după 5 ani. Sunt șanse mari dacă ai făcut operația ca în 2-3-4 ani să recidiveze,” a spus specialistul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel