Sari la conținut

Tratament naturist pentru aftele bucale

aftele bucale

Aftele bucale sunt mici formațiuni dureroase, de culoare albă, înconjurate de o zona roșiatică. Acestea apar pe mucoasa cavității bucale (la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe limba și pe suprafața internă a obrajilor sau a buzelor) sau la marginea limbii (uneori, ele pot apărea și în zona faringelui), iar evoluția lor poate duce la ulcerare.

Aftele bucale mai sunt cunoscute și ca stomatită aftoasă.

Orice persoană poate dezvolta afte bucale, însă persoanele cele mai predispuse sunt copiii și adulții de până la 40 de ani, în special femeile.

Cauza apariției aftelor bucale

Cauza aftelor nu este bine cunoscuta si se presupune a fi multifactoriala.

Nu sunt datorate unei bacterii sau unui virus, desi alergia la un anumit tip de bacterie care se gaseste in cavitatea bucala le poate declansa. Pot fi manifestarea unei reactii alergice la anumite alimente.

Studiile arata ca aftele pot fi determinate de un sistem imun deficitar care utilizeaza proprii anticorpi pentru a distruge celulele mucoasei bucale.

Lipsa unor vitamine si micorelemente poate determina aparitia aftelor. Stressul emotional si trauma locala sau lezarea mucoasei prin periaj, proteze dentare sau alimente fierbinti, fumatul pot toate fi factori predispozanti pentru aparitia aftelor.

Alte cauze posibile pentru aftele bucale includ bolile autoimune sau perioada menstruatiei.

Simptomele aftelor bucale

De cele mai multe ori, aftele bucale au o culoare alba sau galbena, sunt rotunde sau ovale si au marginea rosie. Acestea pot avea urmatoarele simptome:

  • Senzatie de furnicaturi;
  • Senzatie de arsura;
  • Durere sau usturime in timpul masticatiei sau vorbirii.

De regula, senzatia de furnicatura sau arsura este prezenta inainte ca aftele bucale sa isi faca aparitia la nivelul cavitatii bucale.

Tratament naturist pentru aftele bucale

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial cu proprietăți antiseptice incredibile. Acesta poate elimina ciupercile, bacteriile și alte microorganisme găsite în cavitatea bucală. Deoarece are o aromă intensă, te sfătuim să-l diluezi într-o cantitate egală de apă sau infuzie din plante.

  • Folosește lichidul obținut pe post de apă de gură. Clătește în special regiunile afectate de afte.
  • După ce ai folosit acest remediu, așteaptă 20 de minute înainte de a consuma orice tip de mâncare sau băutură. Remediul va continua să acționeze chiar și după ce ai scuipat lichidul.
  • Folosește acest tratament de 2-3 ori pe zi.

Iaurt

Pentru ca iaurtul să aibă un efect pozitiv asupra aftelor, acesta trebui să fie lipsit de zahăr și nearomat (iaurtul grecesc este o variantă utilă). Bacteriile benefice și acizii laptelui din componența iaurtului țin sub control pH-ul gurii, ajutând la vindecarea aftelor bucale.

  • Dacă ai frecvent afte, te sfătuim să consumi o porție de iaurt în fiecare zi.
  • Pentru a stimula vindecarea aftelor, aplică iaurt direct pe acestea cu un bețișor cu vată și așteaptă până ce este absorbit.

Gheața

Atunci când apar, aftele sunt foarte inflamate.

  • modalitate excelentă de a ameliora durerea experimentată este să pui un cub de gheață peste aftă.
  • Te sfătuim să înfășori gheața într-o cârpă sau pungă de plastic, pentru a evita lezarea pielii.
  • Lasă gheața să acționeze asupra aftei atât cât poți suporta

Prevenirea reapariției aftelor bucale:

  • Consumati multe fructe si legume, dar si cereale integrale, pentru a evita aparitia deficitului de vitamine;
  • Respectati regulile de igiena orala, spalati-va pe dinti dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi si folositi ata dentara pentru a indeparta cat mai bine resturile alimentare dintre dinti;
  • Folositi o periuta de dinti cu peri moi pentru a nu irita tesutul delicat al cavitatii bucale;
  • Evitati folosirea produselor pentru igiena orala care contin lauril sulfat de sodiu;
  • In cazul in care aftele bucale apar din cauza stresului, puteti incerca tehnici de relaxare, precum meditatie, exercitii de respiratie sau imaginatie ghidata.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel