Sari la conținut

Tratamentul bronșiolitei acute la copii! Pediatru: „Copiii mici primesc aceste medicamente, în mod inutil și probabil dăunător”

Sursa: Unsplash

Bronșiolita acută este o infecție virală care afectează cele mai mici căi respiratorii (bronșiolele). Aceasta sse poate manifesta la orice vârstă, însă apare frecvent în cazul copiilor.

Ca mod de transmitere, bronșiolita este foarte asemănătoare cu gripa. Afecțiunea blochează bronșiolele și face respirația să fie grea și șurăietoare, deoarece plămânii nu pot elimina aerul la fel de bine.

Bronșiolita se tratează în funcție de forma manifestată. Mukți părinți aleg să trateze această afecțiune acasă, folosind nebulizarea cu medicație activă. Cu toate acestea, Mihai Craiu, pediatru, susține că tratamentul nu este deloc potrivit pentru copii și este chiar inutil.

Mihai Craiu, despre tratamentul bronșiolitei

„Copiii internați în secția de boli respiratorii a INSMC au deseori diagnosticul de bronșiolită acută. In special în sezonul rece. Acum sunt mai mulți sugari spitalizați cu acest diagnostic… pacienți cu vârstă foarte mică și având severitate mare, astfel încât este necesară administrarea de oxigenoterapie continuă și monitorizare cardio-respiratorie.

Fiind una dintre cele mai frecvente boli respiratorii la sugar și având un potențial de agravare semnificativ, pentru bronșiolita acută s-au elaborat protocoale de diagnostic și de tratament. Există chiar și unul românesc, ce este drept, ceva mai vechi”, scrie medicul pediatru pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Ce NU trebuie să utilizăm pentru a trata bronșiolita copiilor?

Sursa: Unsplash

Făcând referire la protocoalele din SUA și Australia, medicul dezvăluie ce nu trebuie să folosim niciodată pentru a trata bronșiolita.

Toate acestea spun același lucru :

1. NU se administrează Ventolin de rutină.
2. NU se administrează corticoizi – NICI prin nebulizare, nici pe cale orală și nici injectabil intramuscular / intravenos, de rutină.
3. Nu se administrează adrenalină decât in situații exceptionale, când severitatea bolii o impune.
4. Nu se nebulizează soluții hipertone de NaCl, de rutină.
5. Nu se administrează antibiotice, nici măcar Azitromicină (deși e foarte populară acum, un fel de panaceu 🙈)
6. Nu se administrează antivirale.

Evident că există pacienți cu bronșiolită foarte gravă, care au nevoie de o abordare personalizată…

DAR

Copilul ce este trimis acasă cu diagnosticul de „bronșiolită acută” NU ARE NEVOIE de nici un fel de nebulizare cu medicație activă (nici cu Fluticazonă, care se găsește greu, nici cu altceva!) și NICI de antibiotice.

Cazurile grave, cu insuficiență respiratorie, se tratează în spital și ar putea avea nevoie de unele medicamente care nu sunt recomandate de rutină.

Vă rog respectuos să opriți avalanșa aceasta de nebulizări făcute inadecvat la domiciliu! O simplă anchetă jurnalistică ar dovedi că astăzi peste 1000 de copii mici primesc aceste medicamente, în mod inutil și probabil dăunător.
Bronșiolita acută nu reprezintă un deficit de cortizon în corpul copilului dvs sau în căile respiratorii ale acestuia!”, adaugă medicul pediatru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel