Sari la conținut

Trebuie să port masca la locul de muncă dacă m-am vaccinat? MAI, noi precizări despre masca de protecție

Simptome de coronavirus

Având în vedere contextul pandemic actual, autoritățile încearcă să implementeze noi măsuri pentru limitarea răspândirii virusului. În acest sens, masca de protecție devine, din nou, obligatorie în spații deschise și în anumite circumstanțe. Cu toate acestea, persoanele vaccinate pot fi scutite de unele măsuri.

Purtarea măștii de protecție este acum obligatorie în toate spațiile deschise în localitățile în care incidența COVID depășește șase cazuri la mia de locuitori. Miercuri a fost trimis în acest sens un ordin comun al miniştilor sănătății și de interne.

Cu toate acestea, masca nu este necesară  în cazul în care o persoană merge singură pe stradă sau cu cineva cu care locuiește împreună, nici în parc sau atunci când merge cu bicicleta.

De asemenea, indiferent de rata incidenței în localitate purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie în toate locurile deschise aglomerate, în târguri, bâlciuri, talciocuri, în piețe sau în stațiile pentru transportul în comun.

Persoanele vaccinate, însă, pot fi exceptate de la purtarea măștii, în anumite condiții.

Trebuie să port masca la locul de muncă dacă m-am vaccinat?

Indiferent de incidență, masca nu este obligatorie pentru persoanele vaccinate aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune, arată noile precizări MAI, potrivit Antena 3.

De asemenea, nu este obligatorie masca pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, pentru persoanele care sunt singure în birou, pentru prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

De asemenea, MAI informează că, în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi aplicate și excepții pentru persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare sau desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel