Sari la conținut

Trebuie să respecți restricțiile dacă ești vaccinat anti-COVID?

masca de protecție

Autoritățile au impus noi restricții în încercarea de a limita răspândirea rapidă a virusului SARS-CoV-2. Tulpina britanică este predominantă, aproximativ 70% din infectări fiind cauzată de această variantă a virusului SARS-CoV-2. Aceasta este mult mai contagioasă decât varianta originală, fiind direct asociată cu dezvoltarea valului 3 de pandemie. Dacă ești vaccinat anti-COVID și ai imunitatea ideală, ar trebui să fii ferit de o posibilă infectare. În această circumstanță, este necesară respectarea măsurilor impuse?

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a explicat pentru Antena 3 de ce persoanele vaccinate trebuie să respecte măsurile sanitare adoptate şi care este riscul de transmitere între cei imunizați.

De ce trebuie să respecți restricțiile dacă ești vaccinat anti-COVID?

„Vaccinarea ne protejează de boală. Dacă ne vaccinăm, nu o să facem o formă severă, nu o să fie o formă gravă şi nu o să ajungem la spital (…) Este posibil să ne vaccinăm, să câștigăm imunitate, care ne protejează de a ne îmbolnăvi, dar să intrăm în contact cu o particulă virală care se poate cantona la nivelul mucoasei nazofaringiene, la nivelul tractului respirator.

Respectiva particulă nu va ajunge să se multiplice în interiorul organismului. Încă nu se cunoaște care este impactul vaccinării asupra transmiterii şi contagiozității virale la persoanele vaccinate. Oricum, cel mai probabil acesta este foarte redus. Transmiterea de la o persoană la alta va fi mult mai redusă”, explică Andrei Baciu.

Este posibilă infectarea între persoanele vaccinate?

„Există șanse foarte mici, dar există în continuare șanse de infectare (…) Să ne infectăm unul pe celălalt sunt șanse extrem de mici, iar să ne îmbolnăvim unul pe celălalt nu cred că sunt șanse.

De exemplu, dacă am fi 10 persoane într-o cameră, acest lucru ilustrează obiectivul pe care îl avem de atingere a unei imunități colective de 70%. Practic, dacă în acest spațiu am fi 10 oameni şi 7 am fi vaccinați şi dacă o persoană ar purta virusul, șansele de a-l transmite sunt extrem de mici”, adaugă Andrei Baciu.

Astfel, măsurile rămân valabile și pentru persoanele vaccinate. Deși acestea prezintă un risc mai mic de a se infecta și de a răspândi virusul, există în continuare șanse de infectare. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.