luni, mai 25, 2020

România trece de la starea de alertă la starea de alertă maximă, a anunţat premierul Ludovic Orban, astfel că vor putea fi sancţionaţi cei care nu respectă regulile.

„Odată cu adoptarea HG continuăm starea de alertă instituită, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alerta la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor,” a explicat prim ministrul.

Citește și:

În această perioadă de stare de alertă avem un set întreg de reguli și restricții pe care trebuie să le respectăm, altfel riscăm sancțiun de la 500 de lei, până la 15.000 de lei.

De exemplu, dacă nu purtăm mască de protecție în spațiile publice închise, adică magazine, instituții, ori în mijloacele de transport în comun, atunci riscăm să primim o amendă de la 500 la 2.500 de lei.

Citește și:

Aceeași sancțiune este aplicată și în cazul celor care ies din localitate fără declarația pe propria răspundere.

Atenție mare și când circulăm în interiorul localității, pe stradă, asta pentru că sunt interzise grupurile mai mari de trei persoane. Bineînțeles, în acest caz, excepție fac familiile. Cei care nu respectă această regulă riscă să primească o amendă de până la 2.500 lei.

Citește și:

Sunt sancțiuni mult mai aspre în cazul celor care nu respectă carantina, sau izolarea la domiciliu. În acest caz, sancțiunile ajung până la 5.000 de lei.

În această perioadă sunt interzise mitingurile, demonstrațiile și toate adunările care presupun un număr mare de persoane. Organizatorii unor astfel de evenimente riscă să fie sancționați cu până la 15.000 de lei, în timp ce participanții pot fi amendați cu până la 2.500 de lei.

Alte reguli sunt stabilite pentru fiecare sector în parte. Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor săi să stabilească măsurile clare pentru această perioadă, astfel încât să se asigure autoritățile că oamenii vor respecta aceste reguli.

Parteneri