Sari la conținut

Tromboza venoasă profundă, o afecțiune ce poate fi prevenită

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune care se produce în clipa în care un cheag de sânge se formează într-o venă profundă. Cheagurile de sânge apar de regulă pe picior, coapse sau pe brațe. Dacă este diagnosticată la timp și tratamentul respectat de pacient, afecțiunea se vindecă. 

Este o afecțiune care în lipsa unui tratament poate duce la complicații grave. Însă, atunci când este diagnosticată timpuriu are mari șanse de vindecare. De cele mai multe ori, afecțiunea este întâlnită la persoanele de peste 40 de ani.

Factorii de risc ai trombozei venoasă profundă sunt:

  • Leziuni ale unei vene produse de fracturi,
  • Intervenții chirurgicale,
  • O poziție incomodă și vicioasă care este menținută constant,
  • Folosirea anticoncepționale sau a terapiei de substituție hormonală,
  • Afecțiunile cardiovasculare sau cele pulmonare,
  • Diferite tratamente care se recomandă atunci când există un diagnostic de cancer,
  • Sedentarismul,
  • Obezitatea,

Simptomele trombozei venoasă profundă

Marea majoritate a celor care au tromboză venoasă profundă nu au niciun simptom.

Cele mai des întâlnite simptome sunt: edem, durere, înroșirea pielii, sensibilitate crescută.  Totodată, de cele mai multe ori, tromboza venoasă profundă afectează un singur picior. Rar poate să apară la ambele.

În ce constă tratamentul:

Tratarea și prevenirea trombozei venoasă profundă se face cu ajutorul medicației. De cele mai multe ori medicul va prescrie medicamente din clasa anticoagulantelor. Acestea au rolul de a reduce capacitatea sângelui de a se coagula, în felul acesta cheagurile existente nu mai cresc în dimensiuni. Și ciorapii de compresie sunt uneori recomandați pentru a preveni tromboza venoasă profundă și pentru a calma durerea și inflamația. În unele cazuri ciorapii trebuie purtați încă 2 ani de la tratarea afecțiunii. În cazurile severe, cheagul este îndepărtat chirurgical.

Atenție! În lipsa tratamentului tromboza venoasă profundă poate să ducă la embolism pulmonar. Acesta este o afecțiune gravă care necesită intervenție imediată. Principalele ei manifestări sunt: lipsa aerului, senzația de sufocare, dureri în piept.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: