Tu cum păstrezi corect laptele în frigider? Dar ouăle?

Tu cum păstrezi corect laptele în frigider? Dar ouăle? Anumite alimente, cum sunt laptele și ouăle, sunt perisabile. De aceea este important cum le păstrăm. 

Păstrarea alimentelor la locul potrivit poate avea un impact uriaș asupra menținerii calităților organoleptice ale mâncării pentru o perioadă mai îndelungată.

Chris Beasley, reprezentant al unei companii de asigurări de locuințe din Marea Britanie, a subliniat că, dacă avem grijă cum așezăm mâncarea în frigider, unele produse și-ar putea păstra prospețimea pentru un timp mai îndelungat.

De ce nu trebuie ținute ouăle pe ușa frigiderului

Cele mai multe frigidere au un spațiu specific pentru ouă, amplasat chiar pe ușă. Însă nu este cel mai bun loc pentru a le păstra, atrag atenția experții.

Ușa reprezintă partea cea mai caldă a frigiderului și este, de asemenea, cea mai susceptibilă la fluctuațiile de temperatură.

„De aceea s-ar putea să descoperim că cel mai bine se păstrează pe raftul de sus sau din mijloc al frigiderului”, afirmă Beasley.

La rândul lor, specialiștii din industria alimentară susțin că ouăle trebuie păstrate la o temperatură constantă, întotdeauna sub 20 de grade.

Așadar, chiar dacă mulți obișnuiesc să le lase în coșuri, pe blaturile din bucătărie, este recomandat să nu fie ținute în afara frigiderului.

Specialiștii din industria alimentară recomandă, de asemenea, ca ouăle să fie păstrate în cutii pentru a evita să absoarbă orice miros. Totul pentru că mai bine de 17.000 de mici pori acoperă cojile acestora.

Iar faptul că sunt poroase permite atât oxigenului, cât și unor bacterii din mediu să rămână pe coajă. Așadar, ținute la frig, se va elimina și acest pericol.

Care este temperatura ideală

Temperatura medie a unui frigider ar trebui setată în jurul valorii de aproximativ 4 grade Celsius – temperatura ideală care inhibă bacteriile precum Salmonella sau E.coli, ce colonizează alimentele.

„Un ou proaspăt, depozitat la temperatura camerei, va începe să scadă din punct de vedere calitativ după câteva zile și va trebui utilizat în decurs de una până la trei săptămâni.

Ouăle de la frigider își vor menține calitatea și prospețimea cel puțin de două ori mai mult”, notează site-ul Healthline.com.

Cum păstrăm corect laptele

Expertul în locuințe Chris Beasley a explicat, de asemenea, că laptele nu trebuie păstrat în compartimentul ușii. „Dacă găsești că laptele tău nu se păstrează foarte mult, încearcă să-l pui în zona de depozitare principală”, explică Beasley.

„Temperatura recipientelor de depozitare de pe ușă fluctuează mai mult decât temperatura constantă din interiorul cabinei frigiderului și acele articole perisabile sunt expuse la aer cald de fiecare dată când ușa este deschisă”,

explică Lynn Williams, specialist în siguranță alimentară din cadrul Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii – USDA.

Laptele poate fi ținut și în congelator

Sursa: Unsplash

Spre deosebire de ouă, laptele se poate ține și în congelator fără probleme. Înainte de consum, îl punem la frigider și îl lăsăm la decongelat.

Ca orice lichid, după ce îngheață, laptele își va mări volumul. Dacă optăm pentru a-l păstra la congelator în recipientul original, va trebui să vărsăm puțin din conținutul inițial.

Se va resigila recipientul, iar după ce ne asigurăm că este etanș, se va pune la congelator.

O singură grijă trebuie să mai avem: laptele congelat se va depozita departe de orice alte articole care ar putea transfera mirosuri sau arome nedorite.

Când se dorește să fie consumat, laptele ar trebui dezghețat peste noapte la frigider. Dezghețarea oricărui aliment la temperatura camerei reprezintă un bun teren de reproducere a bacteriilor, așadar este de evitat.

Așadar, pentru ca alimentele să fie proaspete mai mult timp, țineți cont de temperaturile ideale de păstrare. Și nu uitați nici cum se decongelează corect.

 

Recent Posts

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de…

3 ore ago

LISTA spitalelor ce vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală în perioada 1-6 mai

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală…

3 ore ago

Ce ZODII nu pot păstra un SECRET. Nativii cei mai indiscreţi

Semnul zodiacal în care ne naștem poate influența anumite trăsături de personalitate. Pentru unele zodii…

4 ore ago

INSP: Aproape 900 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023-28 aprilie…

4 ore ago

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi…

5 ore ago

FOTO. Băieţelul vândut de familia din Gorj pe 500 de lei, adus înapoi din Germania

Băieţelul de şase ani din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului