miercuri, septembrie 22, 2021

Sarea, consumată în cantități moderate, aduce nenumărate beneficii pentru organism. Cu toate acestea, excesul de sare poate contribui la dezvoltarea unor probleme grave de sănătate și, în anumite cazuri,

poate provoca decesul. Iată de ce nu este bine să consumi prea multă sare și care este cantitatea optimă pentru a evita orice risc.

Din cauza alimentației tot mai intens procesate, majoritatea persoanelor consumă cantități excesive de sare pe care nu le pot controla în mod conștient. Media de consum este de până la 12- 18 grame pe zi, în timp ce limita recomandată de specialiști este de sub 5 grame consumate zilnic.

Persoanele cu o tensiune arterială scăzută ar putea primi recomandare de la medic să consume alimente mai sărate sau să includă mai multă sare în dietă. Însă, dacă exagerezi,

ajungi în cealaltă extremă, a hipertensivilor.

Din fericire, cantitatea de sare poate fi limitată cu ajutorul condimentelor sau ierburilor aromatice.

„Sunt persoane care își adaugă din solniță sare fără ca măcar să guste mâncarea respectivă întâi. Condimentați mâncarea folosind altceva decât sare. Există pătrunjel, mărar, boia, usturoi, ceapă cu care putem da gust altfel mâncării, nu prin sare!”, recomandă nutriționistul Anca Hâncu, potrivit DC News.

Excesul de sare: efecte negative asupra sănătății și boli asociate

Creșterea presiunii sangvine

Sarea contribuie la reținerea apei în

organism și, implicit, duce la creșterea volumului de sânge în organism. Retenția de apă, cauzată de consumul excesiv de sare, este un fatctor al dezvoltării presiunii sangvine.

De asemenea, sodiul conținut de sare determină totodată contracția arteriolelor, ducând astfel la creșterea tensiunii arteriale și la forțarea mușchiului inimii.

Afecțiuni renale

Deoarece rinichii rețin apa și sodiul în organism, consumul excesiv de sare poate contribui la dezoltarea calculilor renali și duce la alterarea funcțiilor renale normale.

Accident vascular cerebral

Excesul de sare este asociat cu peste 75.000 de

accidente vasculare cerebrale, anual. De fapt, accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni când este vorba despre consumul excesiv de sare.

Alte afecțiuni asociate:

  • cancer gastric
  • edem
  • osteoporoză
  • hipertrofie ventriculară stângă

 

 

Ultimele stiri