Sari la conținut

Tulburare oculară care afectează „zeci de milioane” de oameni, risc de pierderea vederii. Afecțiune mai răspândită iarna și primăvara

ochi uscati
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Sindromul de ochi uscat

Tulburare oculară care afectează „zeci de milioane” de oameni, risc de pierderea vederii.

Cele mai recente descoperiri științifice au evidențiat potențiale ținte terapeutice pentru afecțiunea comună. Sindromul de ochi uscat este o afecțiune omniprezentă determinată de scăderea producției de lacrimi care umezesc ochii.

Când tratamentul este întârziat, acest lucru poate provoca leziuni de durată a suprafeței corneei, ceea ce contribuie la scăderea vederii. Și din păcate, în cele din urmă, o persoană poate suferi pierderea permanentă a vederii sau orbirea, a avertizat un studiu.

Tulburare oculară care afectează „zeci de milioane” de oameni, risc de pierderea vederii

Cea mai recentă cercetare, publicată de Proceedings of the National Academy of Sciences, a avertizat că persoanele cu ochi foarte uscați ar putea avea un risc crescut de pierdere a vederii.

Studiul a arătat că ochii foarte uscați ar putea modifica modul în care corneea de protecție se vindecă după o rănire, potrivit oamenilor de știință. Atunci când ochii nu se pot lubrifia în mod adecvat cu lacrimi naturale, acest lucru provoacă un disconfort substanțial.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Senzație de usturime, arsură sau zgârieturi în ochi
  • Mucus aprins în sau în jurul ochilor
  • Sensibilitate la lumină
  • Înroșirea ochilor

Fără lacrimi adecvate, ochii sunt expuși riscului de a contracta o infecție, care ar putea duce la o inflamație severă dacă nu este tratată. Activitățile care necesită expunere prelungită la ecrane pot duce la suprasolicitarea ochilor și uscăciune. De asemenea, expunerea cronică la anumite medii precum avioanele și camerele cu aer condiționat poate agrava ochii.

Afecțiunea este de obicei tratată cu picături pentru ochi generice, dar studiul pe șoareci a arătat că proteinele produse de celulele stem ajută la regenerarea corneei protectoare a ochilor, ceea ce ar putea deschide calea pentru tratamente mai eficiente.

Sindromul de ochi uscat, mai răspândit în timpul iernii și al primăverii

Primul autor al studiului, un doctorand în laboratorul profesorului Apte, a explicat: „Am efectuat secvențierea ARN-ului unicelular pentru a identifica genele importante pentru menținerea sănătății corneei. Credem că câteva dintre ele, în special SPARC, pot oferi potențiale ținte terapeutice pentru tratarea bolii ochiului uscat și a leziunilor corneene.”

Liderul studiului, profesorul Rajendra Apte, de la Școala de Medicină a Universității Washington din Saint Louis, a adăugat: „Avem medicamente, dar funcționează bine doar la aproximativ 10 până la 15% dintre pacienți.

În acest studiu care a implicat gene care sunt cheia sănătății ochilor, am identificat potențiale ținte pentru tratament care apar diferite în ochii uscați decât în ochii sănătoși.

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume – cu aproximativ 15 milioane doar în Statele Unite – suferă dureri de ochi și vedere încețoșată ca urmare a complicațiilor și rănilor asociate cu boala de ochi uscat.

Prin țintirea acestor proteine, putem fi capabili să tratăm cu mai mult succes sau chiar să prevenim aceste răni.

Potrivit Francesca Marchetti, optometrist local și consilier OAP, una din patru persoane din Marea Britanie suferă de boală de ochi uscat. Unii dintre acești oameni, totuși, s-ar putea să nu-și înregistreze simptomele, chiar și după ce au îndurat disconfort luni de zile.

Expertul a remarcat: „Dacă este foarte ușoară sau dacă o au de mult timp, oamenii nu sunt conștienți de asta. Din ce în ce mai mulți oameni suferă de boală de ochi uscat. Este cunoscută ca o epidemie a stilului de viață.”

Condiția este, de asemenea, mai răspândită în timpul iernii și primăverii, din cauza unor factori precum umiditatea interioară mai scăzută și vânturile puternice.

Pentru a preveni astfel de complicații, Clinica Mayo recomandă să evitați suflarea aerului direct în ochi și adăugarea de umiditate în aer.

Ajută clipitul regulat, mai ales când citești sau folosești computerul pentru perioade lungi de timp.

Din punct de vedere alimentar, adăugarea în dietă a alimentelor bogate în vitamina A, cum ar fi dovleceii, caisele, morcovii, roșiile, spanacul și produsele lactate poate proteja suprafața ochiului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel