Sari la conținut

Tulburarea bipolară: ce este și cum o recunoști. Simptome din perioada de manie și din perioada de depresie

Bipolaritatea înseamnă schimbările bruște de comportament
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne și simptome tulburare bipolară

Tulburarea bipolară este o tulburare severă de sănătate mintală care afectează starea de spirit. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 40 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de tulburare bipolară.

Există o zi anuală sărbătorită pe 30 martie pentru a crește gradul de conștientizare a bolii (Ziua Mondială a Bipolarului).

Iată, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știți despre afecțiune.

Ce este tulburarea bipolară de personalitate

Tulburarea bipolară, numită anterior depresie maniacală, este o afecțiune de sănătate mintală care provoacă schimbări de dispoziție extreme care includ niveluri emoționale ridicate (cunoscute sub numele de manie sau hipomanie) și scăderi (numite și depresie).

Unii oameni sunt diagnosticați cu ciclotimie, o formă ușoară de tulburare bipolară, schimbări de dispoziție care durează mult timp, dar nu sunt suficient de severe pentru a fi clasificate drept tulburare bipolară.

Există diferite tipuri de afecțiune, bipolar I și bipolar II. Principala diferență dintre cele două este severitatea episoadelor maniacale cauzate de fiecare. Cei care suferă de bipolar I vor experimenta un episod maniacal complet, în timp ce cei cu bipolar II vor experimenta un episod hipomaniacal.

Un episod hipomaniacal este caracterizat ca fiind mai puțin sever decât un episod maniacal, iar cei care suferă de un episod hipomaniacal nu vor necesita de obicei spitalizare, în timp ce acesta poate fi cazul unui episod maniacal.

Între timp, o persoană cu bipolar I s-ar putea să nu experimenteze un episod depresiv major, în timp ce cineva cu bipolar II va avea.

Bipolara este un tip de tulburare mentală sau de dispozitie. Cu toate acestea, tulburarea de personalitate bipolară (BPD) și tulburarea bipolară sunt afecțiuni diferite.

Persoanele care au BPD au o tulburare de personalitate, în timp ce cele cu bipolaritate sunt clasificate ca având o tulburare de dispoziție. Experții spun că BPD în unele cazuri poate fi mai greu de tratat.

Ce este testul de personalitate bipolar

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că aveți boala, atunci de obicei vă va trimite la un psihiatru. Vi se vor pune câteva întrebări pentru a determina dacă aveți boala și, dacă o aveți, veți discuta ce tratamente sunt cele mai potrivite.

În cele mai multe cazuri, veți fi întrebat despre simptomele dumneavoastră și când ați început să le experimentați.

Medicii vor dori, de asemenea, să știe despre istoricul familiei tale și dacă rudele au suferit de probleme și tulburări de sănătate mintală.

Există tratamente disponibile care au scopul de a ajuta la tratarea episoadelor și de a reduce efectul acestora asupra vieții individului. Cu tratament, episoadele se pot îmbunătăți în trei luni.

Tulburarea bipolară: simptome

Simptomele pot varia în funcție de starea de spirit prin care suferă în prezent. Fiecare episod, fie de manie sau de depresie, poate dura câteva săptămâni sau luni.

Simptomele din timpul perioadei de depresie includ:

  • Lipsă de energie
  • Te simti trist sau iritabil de cele mai multe ori
  • Pierderea interesului pentru activitățile de zi cu zi
  • Îndoială de sine
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Dificultate de somn
  • Gândurile de sinucidere

Simptomele în timpul perioadei de manie includ:

  • Experimentează niveluri ridicate de energie
  • Insomnie
  • Ești ușor de distras
  • Te simți extrem de fericit sau bucuros
  • Ai gânduri delirante 
  • Iei decizii impulsive, cum ar fi cheltuirea unor sume mari de bani
  • Spui lucruri care sunt în afara caracterului tău
  • Sentimentul de importanță de sine
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel