Sari la conținut

Tulburarea bipolară, diagnosticată cu ajutorul unui simplu test de sânge. 1% din populația lumii are această boală psihică

Bipolaritatea înseamnă schimbările bruște de comportament
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne și simptome tulburare bipolară

Cercetătorii britanici au dezvoltat un nou mod de diagnostica tulburarea bipolară, care utilizează un simplu test de sânge pentru a identifica biomarkeri asociați cu această afecțiune.

Peste 80 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de tulburare bipolară, dar pentru aproape 40% dintre pacienți această afecțiune mintală este diagnosticată greșit ca fiind o tulburare depresivă majoră.

O echipă de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a folosit o evaluare psihiatrică online și un test de sânge pentru a diagnostica pacienții cu tulburare bipolară, dintre care mulți fuseseră diagnosticați greșit cu tulburare depresivă majoră.

Specialiştii susţin că testul de sânge ar putea diagnostica până la 30% dintre pacienții cu tulburare bipolară, dar că este și mai eficient atunci când este combinat cu o evaluare digitală a sănătății mintale. Testarea pentru acești biomarkeri i-ar putea ajuta pe medici să facă diferența între tulburarea depresivă majoră și tulburarea bipolară, care au simptome care se suprapun, dar necesită tratamente farmacologice diferite.

Test de sange
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Testul de sânge, în stadiu experimental

Deși testul de sânge se află încă la stadiu experimental, cercetătorii spun că ar putea completa eficient diagnosticul psihiatric existent și i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă originile biologice ale afecțiunilor de sănătate mintală, potrivit cercetării publicate în revista JAMA Psychiatry.

„Când cineva cu tulburare bipolară se confruntă cu o perioadă de dispoziție scăzută, pentru un medic, aceasta poate arăta foarte asemănător cu cineva cu tulburare depresivă majoră”, a declarat Sabine Bahn, profesor de neurotehnologie la departamentul de inginerie chimică și biotehnologie, care a condus cercetarea. Ea a menționat că, cele două afecțiuni trebuie tratate diferit, întrucât dacă cuiva cu tulburare bipolară i se prescriu antidepresive fără adăugarea unui stabilizator al dispoziției, se poate declanșa un episod maniacal.

Necesitatea unei evaluări psihiatrice complete

Cea mai eficientă modalitate de a obține un diagnostic precis al tulburării bipolare este o evaluare psihiatrică completă. Cu toate acestea, pacienții se confruntă adesea cu perioade lungi de așteptare pentru a obține aceste evaluări, iar efectuarea lor necesită timp, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Cercetătorii au folosit eșantioane și date din studiul Delta, desfășurat în Marea Britanie între 2018 și 2020, pentru a identifica tulburarea bipolară la pacienții care au primit un diagnostic de tulburare depresivă majoră în ultimii cinci ani și care aveau simptome depresive actuale.

Biomarkerii, corelați cu simptomele maniacale

Biomarkerii identificați au fost corelați în principal cu simptomele maniacale de-a lungul vieții și au fost validați într-un grup separat de pacienți care au primit un nou diagnostic clinic de tulburare depresivă majoră sau tulburare bipolară în timpul perioadei de urmărire de un an a studiului.

Cercetătorii au constatat că o combinație între informațiile raportate de pacienți și testul biomarkerilor a îmbunătățit semnificativ rezultatele diagnosticului pentru persoanele cu tulburare bipolară, în special în cazul celor în care diagnosticul nu era evident.

Pe lângă capacitățile de diagnosticare ale biomarkerilor, aceștia ar putea fi utilizați și pentru a identifica potențiale ținte medicamentoase pentru tulburările de dispoziție, ceea ce ar putea duce la tratamente mai bune, spun cercetătorii. Un brevet pentru această cercetare a fost depus de către Cambridge Enterprise, divizia comercială a universității britanice.

Diagnosticul diferenţial cu alte afecţiuni psihice

  • Tulburarea schizoafectivă, Schizofrenia, Tulburarea
    schizofreniformă, Tulburările psihotice scurte, abuzul de substanţe pot prezenta simptome asemănătoare. Tulburarea de personalitate borderline prezintă labilitate emoţională crescută şi o reactivitate afectivă marcată.
  • La copii este dificil de diagnosticat Tulburarea Bipolară deoarece în mod frecvent simptomele bipolare tind să aibă o ciclare rapidă. În ADHD, uneori, este dificil de diferenţiat starea de neastâmpăr din sindromul hiperkinetic de starea de nelinişte din episodul maniacal.
  • La vârstnici este de asemenea dificil de diagnosticat Tulburarea Bipolară din cauza prezenţei unor elemente deteriorative sau a unor reacţii secundare la diverse medicaţii pentru comorbidităţi somatice.

De asemenea, există alte cauze de dispoziţie delirantă: afecţiuni tiroidiene, neurologice, deficit de vitamina B1, tratamente cu corticosteroizi, anxiolitice sau antiparkinsoniene.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel