Tumorile ţesutului cerebral, a terminaţiilor nervoase din creier, a membranelor cerebrale, a oaselor cutiei craniene sau a muşchilor cutiei craniene sunt denumite tumori cerebrale primare, în timp ce tumorile care se extind de la alte organe din organism (plămâni, sâni, prostată, etc.) sunt denumite metastaze sau tumori cerebrale secundare.
“La fel ca în cazul tuturor celorlalte organe, tumoarea este formată din celulele din creier. În mod normal, celulele cresc, se dezvoltă şi îmbătrânesc sau mor iar în locul acestor se formează celule noi. Însă, în cazuri anormale, atunci când această activitate de formare-distrugere începe să funcţioneze altfel decât este normal, încep să se formeze celule inutile sau, atunci când celulele formate nu sunt distruse la timp, celulele formate în exces încep să se grupeze astfel încât la nivelul organului respectiv apare o structură denumită tumoare. Deoarece nu toate tumorile pot fi denumite cancer, tumorile formate la nivelul creierului sunt denumite tumori cerebrale. Tumorile cerebrale primare pot fi benigne (meningiomul, scwannomul, chisturile dermoid epidermoide) sau maligne (tumorile gliale, multiforme anaplastice și glioblastomul)”, explică prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak, neurochirurg al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.
De ce se formează tumorile cerebrale? Care persoane sunt mai des afectate de acest tip de tumori?
În general nu sunt cunoscute cauzele care duc la formarea tumorilor cerebrale, însă faptul că unele tumori cerebrale (Von – Hippel Lindau) sunt de proveninţă ereditară (genetică), este bine cunoscut în lumea academică.
“Există unii factori de risc care stau la baza formării tumorilor cerebrale, după cum urmează: sexul (tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la bărbaţi, iar menengioamele sunt întâlnite mai des la femei), rasa umană (toate tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la rasa albă), vârsta (tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar la copiii cu vârsta sub 10 ani sunt întâlnite mai des tumorile cerebrale la nivelului cerebelului), istoricul familial (persoanele care au rude, care suferă de gliom cerebral, au o predispoziţie mai mare de a suferi de tumori cerebrale). În afară de aceasta, traumele craniene, expunerea la radiaţii, unii viruşi, unele vopseli chimice şi unii hormoni sunt cauze cunoscute ca factori de risc pentru formarea tumorilor cerebrale”, declară profesorul neurochirurg Serdar Baki Albayrak.
Cum se stabileşte diagnosticul pentru tumorile cerebrale și care sunt metodele de tratament?
În prezent, pacienţii ce prezintă simptome şi constatări specifice tumorilor cerebrale se prezintă la medici specialişti în domeniul neurologiei. Pe baza determinării istoricului familial, consultului neurologic şi investigaţii de imagistică specifice (CT, IRM), medicii au posibilitate să stabilească cu uşurinţă şi rapid diagnosticul pentru tumorile cerebrale.
“Medicul care efectuează intervenţia chirurgicală pentru tumoarea cerebrală va distribui toate informaţiile pe care le deţine cu privire la pacient, către ceilalţi medici (oncolog radioterapie, oncolog medical, patolog, radiolog), iar în urma unei consultaţii efectuate de consiliul medical, se va decide care este tratamentul potrivit pentru pacient (intervenţie chirurgicală, radioterapie, chimioterapie). În cazul în care tumorile cerebrale benigne sunt tratate chirurgical, iar tumoarea este extirpată complet, rezultatul operaţiei va fi excelent. Rezultatele tratamentului chirurgical pentru tumorile care se dezvoltă încet sunt bune spre excelente. În cazul tumorilor maligne care se dezvoltă rapid, obiectivul tuturor cele 3 tipuri de tratamente (intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie) este prelungirea vieţii pacientului. În concluzie, nimeni nu trebuie să se teamă de tratamentul administrat în cazul tumorilor cerebrale iar diagnosticul trebuie stabilit fără întârziere. Consultarea unui medic neurochirurg, care are experienţă în domeniul tumorilor cerebrale, va reduce durata intervenţiei chirurgicale, iar pacientul va putea reveni mai repede la viaţa normal”, conchide prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak, neurochirurg al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.
Vești bune pentru pacienții care suferă de această boală gravă. Reputatul neurochirurg din Turcia revine la Constanţa pentru a acorda sesiuni gratuite de second opinion.
În 25 si 26 ianuarie 2019, renumitul neurochirurg turc Prof. dr. Serdar Baki Albayrak revine la Constanţa, pentru a oferi gratuit a doua opinie medicală pacienților din România diagnosticați cu tumori cerebrale.
Evenimentul de second opinion va avea loc la oficiul din Constanţa al Medical Park – bd. Mamaia nr. 231, et. 3 (interfon 033). Pacienţii se pot programa prin telefon la 0727593533, prin e-mail – [email protected] sau online, pe website-ul oficial.