joi, februarie 2, 2023

UE: Noi reguli de securitate sanitară au intrat în vigoare, de Crăciun. Care sunt măsurile în cazuri de urgențe de sănătate publică

Se estimează că, în China, peste 250 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de Covid doar în luna decembrie.

Pe fondul noilor amenințări sanitare, chiar din prima zi de Crăciun a intrat în vigoare o serie de norme sanitare mai stricte, ca răspuns al Uniunii Europene la amenințările de peste granițe.

Te-ar mai interesa: Toți cei care consumă ceai de plante regulat trebu...

UE: Noi reguli de securitate sanitară au intrat în vigoare, de Crăciun

Astfel, Comisia Europeană a anunțat că în prima zi de Crăciun a intrat în vigoare noul cadru de securitate sanitară al Uniunii Europene,

„Începând de astăzi, elementele constitutive ale Uniunii Europene a sănătății intră în vigoare în mod oficial. Printre acestea se numără, de asemenea, pe lângă o serie de norme mai stricte ale UE privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, un mandat mai puternic acordat Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și un nou cadru de urgență pentru contramăsurile medicale.

Alături de mandatul extins al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și de instituirea Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), UE dispune în prezent de instrumentele necesare pentru a se pregăti și pentru a reacționa mai eficient în cazul unei urgențe de sănătate publică”, a transmis, astăzi, Comisia Europeană.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu, mesaj pentru ministrul Sănătății: „V...

Care sunt măsurile în cazuri de urgențe de sănătate publică

Astfel, anunță Executivul Comunitar, intrarea în vigoare a noilor norme vine în completarea capacităților de pregătire și răspuns ale uniunii europene a sănătății, creând un cadru juridic solid, menit să amelioreze capacitatea UE în domeniile vitale ale prevenirii, pregătirii, supravegherii, evaluării riscurilor, alertei timpurii și reacției.

Conform reprezentanților Comisiei, regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate îi oferă acum UE:

Te-ar mai interesa: S-a aflat secretul siluetei perfecte. Alimentul mi...

  • planificare solidă a pregătirii și un sistem de supraveghere mai integrat;
  • mai bună capacitate de evaluare cu acuratețe a riscurilor și de răspuns specific;
  • mecanisme solide pentru achiziții publice comune de contramăsuri medicale;
  • posibilitatea de a adopta măsuri comune la nivelul UE pentru a aborda viitoarele amenințări transfrontaliere la adresa sănătății.

„În prezent, un ECDC mai puternic este în măsură nu numai să emită recomandări pentru statele membre în ceea ce privește pregătirea pentru amenințările la adresa sănătății, ci și să găzduiască o nouă rețea de excelență a laboratoarelor de referință ale UE și să creeze un grup operativ al UE în domeniul sănătății pentru intervenții sanitare rapide în cazul unei epidemii majore”, anunță Comisia.

Te-ar mai interesa: Care sunt efectele cortizolului asupra organismulu...

Astfel, precizează oficialii europeni, pentru a fi eficace și operațional în situații de urgență de sănătate publică, Regulamentul privind un cadru de urgență va permite de acum instituirea, în cadrul HERA, a unui Consiliu de criză sanitară. Acest consiliu va coordona rapid, la nivelul UE, furnizarea de contramăsuri medicale și accesul la acestea. Regulamentul permite, de asemenea, activarea instrumentelor „EU fab”, a planurilor de cercetare și inovare pentru situații de urgență și a accesului la finanțarea de urgență.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă când adormi pe canapea. Care sunt r...

„Este un mod pozitiv de a încheia anul 2022 pentru cetățenii noștri și pentru uniunea europeană a sănătății. Sunt mulțumit să constat, încă o dată, că eforturile comune dau roade. Această realizare importantă demonstrează că sănătatea publică europeană a fost și va rămâne o prioritate în cadrul procesului nostru de elaborare a politicilor”, a declarat și Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european, potrivit psnews.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private