Sari la conținut

Ulei sau unt: care este mai bun pentru pacienții cu boli cardiace

Ulei sau unt: care este mai bun pentru pacienții cu boli cardiace.

Să trăiești cu boli de inimă nu este niciodată ușor – trebuie să fii atent la tot ceea ce mănânci, bei sau faci. Trebuei evitat stresul sub orice formă, de asemenea, fumatul, alcoolul și chiar cantitatea de sare și ulei folosită în alimente trebuie monitorizate.

Ulei sau unt: care este mai bun pentru pacienții cu boli cardiace

Fie că este vorba de colesterol ridicat sau de hipertensiune arterială, fiecare aspect al bolilor de inimă are nevoie de atenție și, din acest motiv, este imperativ să știm care dintre ele este mai bine pentru o persoană cu o afecțiune cardiovasculară sau care prezintă un risc: uleiul sau untul.

Bolile de inimă reprezintă o criză globală de sănătate care provoacă cel mai mare număr de vieți în fiecare an – de la atacuri de cord la stop cardiac, boli ale arterelor periferice până la boli coronariene.

În ultimul an, incidența bolilor de inimă la tineri a crescut într-un ritm alarmant. Odată cu aceasta vine necesitatea de a monitoriza calitatea și cantitatea de grăsimi pe care oamenii le consumă pentru a evita riscul afecțiunilor cardiace.

Care sunt cele mai bune varietăți de grăsimi pentru inima unui pacient?

Unele dintre cele mai bune soiuri de grăsimi pentru pacienții cu inimă sunt:

  • Acizi grași omege-3
  • Grăsimi mononesaturate pe bază de plante
  • Grăsimi polinesaturate pe bază de plante

Care sunt cele mai rele tipuri de grăsimi pentru inimă?

Mai multe studii indică modul în care aportul de grăsimi saturate și trans poate afecta inima. În plus, consumul de prea multă sare poate crește și nivelul tensiunii arteriale, crescând astfel riscul de îmbolnăvire.

Acestea se găsesc în principal în sursele animale de grăsimi și uleiuri tropicale:

  • Margarina
  • Unt
  • Ulei de palmier
  • Ulei de cocos

Prin urmare, uleiul câștigă bătălia nutrițională împotriva untului pentru bolnavii de inimă.

Cu toate acestea, este imperativ să faceți alegerea corectă și să optați pentru surse de ulei pe bază de plante pentru o inimă sănătoasă – acest lucru este susținut și de un studiu din SUA care recomandă înlocuirea untului cu ulei de măsline, împreună cu abstinența de la margarină, lactate, shortening și maioneză.

Alternativ, cele mai sănătoase soiuri de ulei sunt:

  • Ulei de masline
  • Ulei de floarea soarelui
  • Ulei de rapiță
  • Ulei de avocado
  • Ulei de nucă
  • Ulei de tărâțe de orez
  • Ulei de migdale

Cum să includeți uleiul în dietă într-un mod prietenos cu inima?

Experții nu recomandă utilizarea uleiului de măsline în scopuri de prăjire, deoarece unele uleiuri fac mai mult rău decât bine atunci când sunt folosite pentru gătit la temperaturi ridicate. Supraîncălzirea poate duce la oxidare și poate elibera agenți cancerigeni, radicali liberi care pot declanșa inflamația și ateroscleroza pe termen lung – blocând arterele cu niveluri ridicate de colesterol.

În plus, următoarele sfaturi pot ajuta la utilizarea uleiului într-un mod prietenos cu inima:

1. Evitați reîncălzirea uleiului după ce le-ați folosit o dată pentru gătit sau uscare profundă

2. Evitați supraîncălzirea uleiului în timpul gătitului sau optați pentru soiuri cu un punct de fum ridicat, cum ar fi uleiul de floarea soarelui sau uleiul de cocos

3. Depozitați uleiul în locuri uscate și răcoroase

4. Păstrați uleiul departe de lumina soarelui

5. Nu faceți stoc de ulei

6. Ține cont de datele de expirare și nu-l stocați mai mult de 12 luni

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel