luni, noiembrie 28, 2022

Uleiul de măsline, 11 beneficii dovedite pentru sănătate. Aurul lichid care protejează inima, reduce riscul de diabet 2 și are proprietăți anti-cancer.

Efectele grăsimilor alimentare asupra sănătății sunt controversate. Cu toate acestea, experții sunt de acord că uleiul de măsline – în special extravirgin – este bun pentru tine.

Iată 11 beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline care sunt susținute de cercetări științifice.

Te-ar mai interesa: Atenție femei! RUJURILE conțin un amestec de subst...

1. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase

Uleiul de măsline este uleiul natural extras din măsline, rodul măslinului. Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi saturate, în timp ce 11% sunt polinesaturate, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3.

Dar acidul gras predominant din uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei.

Studiile sugerează că acidul oleic reduce inflamația și poate avea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer. Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură mare, făcând din uleiul de măsline extravirgin o alegere sănătoasă pentru gătit.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...


2. Uleiul de măsline conține cantități mari de antioxidanți

Uleiul de măsline extravirgin este destul de hrănitor. Pe lângă acizii grași benefici, conține cantități modeste de vitamine E și K. Dar uleiul de măsline este, de asemenea, încărcat cu antioxidanți puternici. Acești antioxidanți sunt activi din punct de vedere biologic și vă pot reduce riscul de boli cronice.

De asemenea, luptă împotriva inflamației și vă ajută să vă protejați colesterolul din sânge de oxidare – două beneficii care vă pot reduce riscul de boli de inimă.

Te-ar mai interesa: De ce rămân bărbații în căsnicii nefericite: 6 mot...

3. Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii puternice

Se crede că inflamația cronică este un factor principal al bolilor, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, Alzheimer, artrita și chiar obezitatea. Uleiul de măsline extravirgin poate reduce inflamația, care poate fi unul dintre principalele motive pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Principalele efecte antiinflamatorii sunt mediate de antioxidanți. Cheia dintre ele este oleocantalul, care s-a dovedit că funcționează în mod similar cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator.

Te-ar mai interesa: Misterul celui mai longeviv medic din lume. A trăi...

Unii oameni de știință estimează că oleocanthalul din 3,4 linguri (50 ml) de ulei de măsline extravirgin are un efect similar cu 10% din doza de ibuprofen pentru adulți. Cercetările sugerează, de asemenea, că acidul oleic, principalul acid gras din uleiul de măsline, poate reduce nivelurile de markeri inflamatori importanți, cum ar fi proteina C reactivă (CRP).

Un studiu a mai arătat că antioxidanții din uleiul de măsline pot inhiba unele gene și proteine ​​care conduc la inflamație.

Te-ar mai interesa: De ce apar durerile de genunchi și care sunt cele ...


4. Poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Accidentul vascular cerebral este cauzat de o tulburare a fluxului sanguin către creier, fie din cauza unui cheag de sânge, fie din cauza sângerării. În țările dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventă cauză de deces, chiar după bolile de inimă.

Relația dintre uleiul de măsline și riscul de accident vascular cerebral a fost studiată pe larg. O analiză amplă a studiilor efectuate pe 841.000 de persoane a constatat că uleiul de măsline era singura sursă de grăsimi mononesaturate asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Într-o altă analiză a 140.000 de participanți, cei care au consumat ulei de măsline au avut un risc mult mai mic de accident vascular cerebral decât cei care nu au consumat.

5. Uleiul de măsline este protector împotriva bolilor de inimă

Boala de inimă este cea mai frecventă cauză de deces din lume. Studiile observaționale efectuate cu câteva decenii în urmă au arătat că bolile de inimă sunt mai puțin frecvente în țările mediteraneene. Acest lucru a condus la cercetări ample asupra dietei mediteraneene, care acum s-a dovedit că reduce semnificativ riscul de boli de inimă.

Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre ingredientele cheie din această dietă, protejând împotriva bolilor de inimă în mai multe moduri. Scade inflamația, protejează colesterolul LDL „rău” de oxidare, îmbunătățește căptușeala vaselor de sânge și poate ajuta la prevenirea coagulării excesive a sângelui.

Interesant este că s-a demonstrat că scade tensiunea arterială, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru bolile de inimă și moartea prematură. Într-un studiu, uleiul de măsline a redus nevoia de medicamente pentru tensiunea arterială cu 48%.

Potrivit healthline.com, zeci – dacă nu sute – de studii indică faptul că uleiul de măsline extravirgin are beneficii puternice pentru inima ta. Dacă aveți boli de inimă, antecedente familiale de boli de inimă sau orice alt factor de risc major, poate doriți să includeți o mulțime de ulei de măsline extravirgin în dieta dumneavoastră.

obezitate

6. Uleiul de măsline NU este asociat cu creșterea în greutate și cu obezitatea

Consumul de cantități excesive de grăsimi duce la creșterea în greutate. Totuși, numeroase studii au legat dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, cu efecte favorabile asupra greutății corporale.

Într-un studiu de 30 de luni efectuat pe peste 7.000 de studenți spanioli, consumul de ulei de măsline nu a fost legat de creșterea în greutate.

În plus, un studiu de trei ani pe 187 de participanți a constatat că o dietă bogată în ulei de măsline este legată de niveluri crescute de antioxidanți din sânge, precum și de pierderea în greutate.

7. Uleiul de măsline poate lupta împotriva bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă din lume. Una dintre caracteristicile sale cheie este acumularea de așa-numitele plăci de beta-amiloid în interiorul celulelor creierului.

Un studiu pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la îndepărtarea acestor plăci.

În plus, un studiu uman a indicat că o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline aduce beneficii funcției creierului. Rețineți că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la impactul uleiului de măsline asupra bolii Alzheimer.

 

8. Poate reduce riscul de diabet de tip 2

Uleiul de măsline pare a fi foarte protector împotriva diabetului de tip 2. Mai multe studii au legat uleiul de măsline de efectele benefice asupra zahărului din sânge și a sensibilității la insulină.

Un studiu clinic randomizat pe 418 persoane sănătoase a confirmat recent efectele protectoare ale uleiului de măsline. În acest studiu, o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a redus riscul de diabet de tip 2 cu peste 40%.

9. Antioxidanții din uleiul de măsline au proprietăți anti-cancer

Cancerul este una dintre cele mai frecvente cauze de deces din lume. Oamenii din țările mediteraneene au un risc mai mic de a face anumite tipuri de cancer și mulți cercetători cred că uleiul de măsline poate fi motivul.

Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede că sunt un factor principal al cancerului.

Multe studii pe eprubetă demonstrează că compușii din uleiul de măsline pot lupta împotriva celulelor canceroase. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă uleiul de măsline reduce de fapt riscul de cancer.


10. Poate ajuta la tratarea artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin articulații deformate și dureroase. Deși cauza exactă nu este bine înțeleasă, aceasta implică sistemul imunitar care atacă celulele normale din greșeală.

Suplimentele cu ulei de măsline par să îmbunătățească markerii inflamatori și să reducă stresul oxidativ la persoanele cu artrită reumatoidă. Uleiul de măsline pare deosebit de benefic atunci când este combinat cu ulei de pește, o sursă de acizi grași omega-3 antiinflamatori.

Într-un studiu, uleiul de măsline și de pește au îmbunătățit semnificativ rezistența mânerului, durerile articulare și rigiditatea matinală la persoanele cu poliartrită reumatoidă.

11. Uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene

Uleiul de măsline conține mulți nutrienți care pot inhiba sau ucide bacteriile dăunătoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomacul tău și poate provoca ulcere gastrice și cancer de stomac.

Studiile pe eprubetă au arătat că uleiul de măsline extravirgin luptă cu opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.

Un studiu pe oameni a sugerat că 30 de grame de ulei de măsline extravirgin, luate zilnic, pot elimina infecția cu Helicobacter pylori la 10-40% dintre oameni în doar două săptămâni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private