Sari la conținut

Un condiment popular, arma secretă împotriva bolii Parkinson

Oamenii de știință au descoperit că scorțișoara conține o substanță care protejează creierul.

Ficatul transformă scorțișoara în benzoat de sodiu, folosit în tratamentul tulburărilor de nervoase.

Într-un studiu realizat la Rush University Medical Centre din Chicago, o echipă de cercetători a constatat că substanța protejează și îmbunătățește funcțiile creierului.

„Scorțișoara este un condimente folosit în întreaga lume. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai sigure abordari pentru a opri progresia bolii la pacienții cu Parkinson”, a spus Profesorul Kalipada Pahan, cel care a condus studiul.

Boala Parkinson este o boală degenerativă, invalidantă, ale cărei cauze încă nu sunt cunoscute, iar semnele şi simptomele sunt progresive şi adesea nespecifice, ceea ce o face dificil de diagnosticat. Tratamentele actuale, care sunt destinate atât fazelor incipiente ale bolii cât şi stadiilor avansate, ajută la ameliorarea simptomelor şi la încetinirea progresului bolii, dar nu duc la vindecarea acesteia.

Parkinson este a doua cea mai întâlnită boală neurodegenerativă ca frecvenţă, după Alzheimer. Simptomele cele mai frecvente sunt tremorul de repaos la nivelul membrelor, rigiditatea musculară şi bradikinezie (scăderea vitezei de realizare a mişcărilor spontane şi a amplitudinii mişcărilor). Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi care depăşesc 55 de ani, dar 1 din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani.

Ultimele date arată că la nivel european sunt 1,2 milioane pacienţi cu Parkinson şi numărul acestora este aşteptat să se dubleze până în 2030. În România, datele Asociaţiei Române AntiParkinson, relevă că sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson, dar există un număr mult mai mare de pacienţi care suferă de această afecţiune, dar care încă nu au fost diagnosticaţi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel