Sari la conținut

Un copil de trei ani din Cluj a murit după ce s-a înecat cu mâncare. Manevra ce salvează vieți: prim ajutor în caz de înec la copii

Un copil de trei ani din Cluj a murit după ce s-a înecat cu mâncare. Manevra ce salvează vieți: prim ajutor în caz de înec la copii

Tragedie de nedescris într-o familie din Cluj, unde un copil de trei ani a murit după ce s-a înecat cu mâncare.

Potrivit unui comunicat ISU Cluj, intervenția a avut loc în localitatea Finișel, comuna Săvădisla, unde un copil de trei ani s-ar fi înecat cu un bol alimentar.

Un copil de trei ani din Cluj a murit după ce s-a înecat cu mâncare

Imediat fața locului au intervenit două echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, dar și un elicopter SMURD.

Manevrele de resuscitare aplicate de echipajele medicale sosite la fața locului au rămas fără succes, copilul fiind declarat decesul.

Împrejurările în care s-a produs evenimentul vor fi cercetate de organele abilitate.

Prim ajutor în caz de înec cu mâncare la copii: manevra care salvează vieți

Cum ar trebui să acţioneze într-o asemenea situaţie? Un medic pediatru a exemplificat, într-un video, care sunt manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.

„Nu este normal să nu putem ajuta o persoană care se sufocă deoarece s-a înecat cu un corp străin, mâncare sau jucărie.

Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copiii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor. Ele sunt ase­mănătoare cu cele de la adulți și constau în 10 pași simpli”, a spus medicul Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Aceste manevre se aplică doar dacă victima este conștientă. Când devine inconștientă, trebuie culcată pe un plan dur și se începe masajul cardiac. Dar nu trebuie să se ajungă la inconștiență. O puteți salva, făcând următoarele acțiuni:

1. Întrebăm cu voce tare „te-ai înecat?”

2. Informăm pacientul că vom încerca să îl ajutăm.

3. Aplecăm victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.

4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.

5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu bra­țele, trecute prin regiunea axilei.

6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.

7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cea­laltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.

9. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.

9. Dacă nu avem succes, repetăm ma­nevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștientă o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.

10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: