Sari la conținut

Un focar de tuberculoza a fost identificat la o gradiniță privată din județul Iași

Tuberculoza
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din județul Iaşi

Un focar de tuberculoză a fost identificat de medicii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, la o unitate privată de învăţământ preşcolar dintr-o localitate de lângă municipiul reşedinţă.

Sunt confirmate două cazuri de TBC, la o grădiniță din comuna Rediu, la un adult și la un copil. Medicii din dispensarul TBC au declanșat ancheta epidemiologică la apariția primului caz, aceasta fiind, desigur, în curs de desfășurare.

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din județul Iaşi

Conform protocolului sunt chemați pentru investigații medicale toți contacții cazurilor confirmate până la acest moment și, desigur, mai menționăm că pe parcursul acestei anchete Direcția de Sănătate Publică a avut o permanentă colaborare cu dispensarul TBC.

„În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, din datele oferite de coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supravegherea şi Control al Tuberculozei, transmitem că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu partenerii noştri de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie”, a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi, dr. Radu Crişan Dabija, citat de Agerpres.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate, a precizat specialistul.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, este singura unitate de profil care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie.

„Educaţia sanitară, însă, rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni pe viitor aceste situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive – acţiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenţie suficientă pe cât ar avea nevoie societatea noastră”, a mai precizat dr. Radu Crişan Dabija.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel