duminică, ianuarie 29, 2023

Cum se ia paracetamol și care e doza zilnică recomandată. Dr. Vasi Rădulescu, a atras atenția, într-o postare pe Facebook în legătură cu doza de paracetamol considerată sigură. 

Potrivit medicului, paracetamolul este un termen sinonim cu acetaminofen, substanță activă ce acționează pe mai multe căi, niciuna pe deplin înțeleasă (în vogă încă stă acțiunea pe substanța P, mediator al durerii).

Te-ar mai interesa: Ouă de găină la 8 lei bucata. Ce beneficii impresi...

”O să spuneți >>cum, nu știți ce face pastila asta și totuși ne-o dați?<< Ei bine, da. În medicină, multe tratamente au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate.

Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generală, unde nu se știe exact modul de acțiune al anumitor agenți. Medicii folosesc paracetamol în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea”, a scris dr. Vasi Rădulescu. 

Te-ar mai interesa: Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancr...

Reacții adverse – paracetamol

Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari.

”4 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 4 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere. Doza maximă recomandată pe zi asta este, de 4 grame,” subliniază medicul.

Te-ar mai interesa: Cum să controlezi colesterolul: 5 lucruri simple c...

E cazul să-l evităm? Nici vorbă, spune medicul. Trebuie să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g, sau din cele cu eliberare treptată.

Mod de administrare

Atenția și la combinarea pastilelor cu prafurile dizolvabile. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă prostie. Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, luând doar pastile recomandate de medic.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 ianuarie. Zodia care primește azi o su...

”Personal, atac o viroză respiratorie cu 2 grame de paracetamol în prima zi, apoi reduc la 1.5g pe zi pentru încă 3-4 zile și-i limitez durata și simptomele, dar dacă merge la mine fără probleme nu înseamnă că va merge la fel la toți oamenii. Dau pacienților cam 1.5g pe zi, câteva zile, depinde de patologie. Colegii reumatologi dau și 3-4grame, pentru simptomele din artroze sau discopatii.

Te-ar mai interesa: Un medic celebru de la Harvard și-a dezvăluit ruti...

Când durerile sunt severe, merg pe combinații de paracetamol cu tramadol, cu rezultate foarte bune, la o doză optimă. Combinațiile tip tramadol/paracetamol 37.5/325mg se tatonează cu un comprimat, apoi dacă sunt tolerate, se poate crește la 2-3 comprimate pe zi, pe perioadă limitată. Nu se va face niciodată abuz de antalgice, e cauză de afecțiuni renale redutabile,” precizează medicul.

Puteți muri continuând să luați anumite preparate

Când conține și efedrină, combinația poate modifica tensiunea arterială. Când conține și codeină, poate interfera cu mecanismul tusei, care spre exemplu la un bolnav cu BPOC nu trebuie abolit. Când conține și tramadol, reacțiile secundare ale tramadolului le umbresc pe cele ale paracetamolului. E nevoie de precauții deosebite.

”Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge. Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați. Paracetamolul rămâne redutabil și-n actuala pandemie, când poate fi luat la febră, cefalee, dureri articulare sau musculare. Prudență doar la ce am scris mai sus,” conchide dr. Rădulescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private