Sari la conținut

Un medic celebru împărtășește simptomele comune a șapte tipuri de cancer. Un diagnostic precoce îți poate salva viața

Cancerul tăcut este un termen care este uneori folosit pentru a descrie cancerele care fie nu prezintă niciun simptom precoce vizibil, fie ale căror simptome precoce pot fi ușoare și se suprapun cu alte afecțiuni mai puțin severe, ceea ce poate determina ca o persoană să nu caute ajutor curând.

În consecință, cancerele tăcute sunt adesea detectate doar într-un stadiu avansat sau întâmplător, atunci când aveți investigații pentru o altă afecțiune care nu are legătură. Acestea includ cancerul intestinal, cervical, hepatic, pulmonar, ovarian, de prostată și pancreatic.

Dr. Ahmed El-Modir, oncolog consultant la Spire Little Aston Hospital, a împărtășit șapte tipuri de cancer tăcut și factorii de risc din spatele lor.

Cancerul de colon sau cancerul rectal

Aceasta se referă la cancerul intestinului gros, care include colonul și rectul. În funcție de locul în care începe, este cunoscut și sub numele de cancer de colon sau cancer rectal.

Dr El-Modir a explicat: „Simptomele comune includ dureri abdominale persistente, balonare, crampe și modificări ale obiceiurilor intestinale (de exemplu, constipație, diaree sau scaune mai subțiri). De asemenea, este posibil să observați sânge în scaune, să aveți nevoia de a vă deschide intestinele chiar și după ce ați evacuat recent și să pierdeți în greutate neintenționat.

Cel mai mare factor de risc pentru cancerul intestinal este vârsta, cu nouă cazuri din 10 la cei peste 60 de ani. Riscul dumneavoastră este crescut și dacă aveți un membru apropiat al familiei (părinte sau frate) care a avut cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani”.

Factorii stilului de viață vă pot crește și ei riscul, inclusiv fumatul, consumul excesiv de alcool, un stil de viață sedentar, supraponderalitatea și consumul unei diete sărace în fibre și bogată în carne procesată sau roșie.”

Cancer de col uterin

Cancerul de col uterin se referă la cancerul de la intrarea în uter (colul uterin). Aproape toate cazurile sunt cauzate de infecția cu transmitere sexuală (ITS) papilomavirus uman (HPV), a spus dr. El-Modir.

„În consecință, în Marea Britanie, tuturor femeilor cu vârsta peste 25 de ani li se oferă un screening cervical regulat pentru a testa infecția cu HPV. Vaccinul HPV reduce riscul de cancer de col uterin.

Simptomele comune includ sângerări vaginale între menstruații, în timpul sau după contactul intim și după menopauză, perioade mai abundente, modificări ale secreției vaginale, dureri în timpul sexului și dureri în partea inferioară a spatelui, a abdomenului inferior și a zonei pelvine.

Cancerul de col uterin este mai frecvent la cei sub 45 de ani și la cei cu un sistem imunitar slăbit, de exemplu, din cauza HIV sau SIDA. Riscul dumneavoastră de cancer de col uterin este, de asemenea, mai mare dacă ați născut copii înainte de vârsta de 17 ani, ați avut nașteri multiple, nu ați fost vaccinată împotriva HPV sau ați avut anterior cancer de vezică urinară, rinichi, vaginal sau vulvar.”

Cancer de ficat

Cancerul de ficat poate afecta orice parte a ficatului, care se află deasupra stomacului, în partea dreaptă a corpului.

Dr. El-Modir a spus: „Multe simptome ale cancerului de ficat sunt legate de probleme de digestie, cum ar fi greața, vărsăturile, scaunele mai palide, urina mai închisă la culoare și senzația de sațietate după ce ați consumat doar o cantitate mică de alimente. Este posibil să observați un nodul în partea dreaptă sus a abdomenului, să simțiți durere în această zonă și să experimentați umflături abdominale care nu sunt cauzate de mâncare.

Alte simptome includ icter, în care albul ochilor devine galben, durere în umărul drept, pierdere neintenționată în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră și stare de rău.

Riscul dumneavoastră de cancer la ficat este mai mare dacă sunteți bărbat, aveți o rudă apropiată (frate sau părinte) care a avut cancer la ficat sau aveți peste 60 de ani.

„Riscul dvs. este crescut și dacă aveți diabet, litiază biliară, hepatită, HIV, ciroză hepatică sau sunteți infectat cu dolme hepatice.”

Cancer de plamani

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în Marea Britanie și afectează în principal persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

Dr. El-Modir a spus: „Simptomele includ tuse persistentă, dificultăți de respirație atunci când desfășurați activități care de obicei nu sunt o tensiune, tuse cu sânge, oboseală, pierderea poftei de mâncare, durere în piept sau umeri, infecții repetate sau persistente în piept și neintenționate. pierdere în greutate.

Șapte din 10 cazuri de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat. Boala pulmonară obstructivă cronică, care este mai frecventă în rândul fumătorilor, este, de asemenea, un factor de risc major.

Alți factori de risc pentru cancerul pulmonar includ respirația frecventă a vaporilor de motorină și a altor substanțe chimice toxice, cum ar fi arsenul, azbestul, fumul de cărbune și silice.

Expunerea la niveluri ridicate de gaz radon, care se găsește în natură, dar se poate concentra în clădiri, crește și riscul de a dezvolta cancer pulmonar.”

Cancer ovarian

Cancerul ovarian se referă la cancerul organelor producătoare de ovule la femei (ovare).

Dr El-Modir a spus: „Multe dintre simptomele cancerului ovarian se suprapun cu simptomele menstruației, motiv pentru care este importantă cât de des experimentați aceste simptome. Simptomele comune includ balonare abdominală, dureri de spate, oboseală și durere persistentă sau sensibilitate în zona pelviană.

Alte simptome includ constipație, diaree, pierderea poftei de mâncare, senzație de sațietate după ce ai mâncat doar o cantitate mică, scădere neintenționată în greutate, impulsuri bruște de a urina și urinare mai des.

Femeile în vârstă de peste 45 de ani sunt cele mai expuse riscului, precum și femeile cu diabet sau endometrioză, femeile care poartă gene BRCA1 și BRCA2 defecte și cele cu o rudă apropiată (mamă sau soră) care a avut cancer ovarian. Fumatul și supraponderalitatea vă cresc, de asemenea, riscul, la fel ca și luarea terapiei de substituție hormonală (HRT) pentru a trata menopauza.”

Cancer pancreatic

Cancerul pancreatic poate afecta orice parte a pancreasului, care se află în spatele stomacului, unde coastele se întâlnesc în partea de jos a sternului.

Dr El-Modir a spus: „Multe simptome ale cancerului pancreatic sunt legate de digestie, cum ar fi balonarea, modificări ale scaunelor, constipație, diaree, greață și vărsături. De asemenea, este posibil să aveți dureri de spate și dureri în partea superioară a abdomenului, care se simte mai bine când vă aplecați în față și mai rău când vă întindeți sau mâncați.

Alte simptome includ icterul, în care albul ochilor devine galben, pierderea neintenționată în greutate, pierderea poftei de mâncare, febră și oboseală.

Riscul dumneavoastră de cancer pancreatic este mai mare dacă fumați, beți mult, sunteți supraponderal sau aveți peste 75 de ani. Deși majoritatea cazurilor de cancer pancreatic nu apar în familii, aveți un risc crescut dacă o rudă apropiată (părinte sau frate) a avut pancreas. cancer sau dacă purtați o genă BRCA2 defectă.

Anumite afecțiuni medicale cresc, de asemenea, riscul, inclusiv pancreatita cronică (pe termen lung), diabetul, calculii biliari și sindromul metabolic.”

Cancer de prostată

Cancerul de prostată se referă la cancerul glandei de prostată la bărbați, care este o glandă de mărimea unei nuci care face parte fluidă din material seminal. Este situat la baza vezicii urinare și înconjoară tubul prin care urina părăsește corpul tău (uretra).

Dr. El-Modir a spus: „Simptomele cancerului de prostată apar de obicei numai odată ce tumora este suficient de mare pentru a apăsa pe uretra. Simptomele includ dificultăți la urinare, nevoia de a urina mai des și senzația că vezica urinară nu este complet goală chiar și după urinare.

Riscul dumneavoastră de cancer de prostată crește odată cu vârsta și, în consecință, este mai frecvent la bărbații cu vârsta peste 50 de ani, majoritatea cazurilor aparând la bărbați cu vârsta cuprinsă între 75 și 79 de ani.

Sunteți, de asemenea, expus unui risc mai mare dacă sunteți supraponderal sau obez sau dacă aveți o rudă apropiată (tată sau frate) care a avut cancer de prostată. Barbatii de origine afro-caraibiana au un risc mai mare decat barbatii caucazieni, in timp ce barbatii de origine asiatica au un risc mai mic decat barbatii caucazieni.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel