Sari la conținut

5 simptome care semnalează CANCER de colon, boala care l-a răpus pe marele Pele

5 simptome care semnalează CANCER de colon, boala care l-a răpus pe marele Pele.

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut în toată lumea sub numele de Pele, și-a petrecut ultimele zile ale vieții în spitalul Einstein din Sao Paulo, unde a și murit la 82 de ani.

Cel mai mare fotbalist al lumii, cum este considerat de unii, a suferit de cancer la colon, insuficiență renală și cardiacă. De trei ori campion mondial, Pele a fost considerat de mulți microbiști drept cel mai bun jucător din istorie.

Boala de care a fost răpus Pele

Legenda Braziliei a primit tratament pentru o tumoare la colon, dar a încetat să mai răspundă la îngrijiri. El a fost internat la Spitalul Albert Einstein din Sao Paulo pe 29 noiembrie. Fotbalistul a suferit anterior o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei tumori din colon în septembrie 2021. De atunci, a avut probleme cu rinichii și prostată.

Cancerul de colon este un tip de cancer de intestin care afectează intestinul gros și pasajul posterior. Cancerul colorectal este una din cele mai răspândite forme de cancer din lume. Anual pe glob se înregistrează mai mult de 1.200.000 de cazuri noi de cancer de colon şi aproximativ 700.000 de decese din această cauză.

Cancerul de colon este a treia cauză de cancer atât în SUA, cât şi în Europa şi apare mai frecvent în rândul persoanelor peste 50 de ani.

Se estimează că în țările Uniunii Europene, în 2020, incidența cancerului de colon a reprezentat 12,7% din toate diagnosticele noi de cancer și 12,4% din toate decesele cauzate de cancer, ceea ce înseamnă că circa 190.000 de bărbați și 150.000 de femei au fost diagnosticați cu această maladie  în 2020, iar 156.000 de persoane au murit din cauza acestuia, potrivit copac.ro.

Cancer de colon: cele 5 simptome principale

Este vital să fii conștient de semnele și simptomele cancerului intestinal, să observi orice modificări și să mergi la medic. Dacă observați vreunul dintre semne, nu vă jenați și asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie.

Bowel Cancer UK afirmă că cinci simptome de semnalizare roșie ale cancerului intestinal includ:

  1. Sângerare din pasajul din spate sau sânge în scaun
  2. O schimbare în obiceiurile tale normale de toaletă – mergi mai des, de exemplu
  3. Durere sau un nodul în burtă
  4. Oboseală extremă
  5. Pierdere în greutate

Tumorile din intestin sângerează de obicei, ceea ce poate provoca o lipsă de celule roșii din sânge, cunoscută sub numele de anemie. Poate provoca oboseală și uneori dificultăți de respirație.

În unele cazuri, cancerul intestinal poate bloca intestinul, acest lucru este cunoscut sub numele de obstrucție intestinală.

Semnele mai puțin frecvente ale cancerului intestinal includ

  • Dureri de prindere în abdomen
  • Senzație de balonare
  • Constipație și imposibilitatea de scăpa de gaze
  • Își este rău
  • Simți că trebuie să te încordezi – ca și cum ai defeca – dar după ce ai fost la toaletă

Mai puțin de unul din zece oameni supraviețuiesc cancerului intestinal dacă este detectat în stadiul 4, dar detectat rapid – în stadiul 1 – mai mult de nouă din zece pacienți vor trăi cinci ani sau mai mult.

Există două modalități de a asigura un diagnostic precoce – screening și conștientizare. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel