Sari la conținut

Un medic dezvăluie ce trebuie să faci sub duș pentru a scăpa de stres. „Femeile o fac de aproape cinci ori mai mult decât bărbații”

dus
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfatul medicului

Un medic spune că există un lucru pe care toți ar trebui să-l facem mai mult sub duș pentru a scăpa de stresul cotidian și a ne reîncărca bateriile, și anume să plângem.

Noile cercetări au descoperit că dușul este unul dintre cele mai populare locuri pentru a plânge, femeile plângând de 5,3 ori pe lună, iar bărbații de 1,3 ori.

Dr. Amber Johnston, psiholog clinician și neuropsiholog la Healthy Mind Psychology, și consilierul Georgina Sturmer au vorbit cu Showers to You (STY) pentru a explica de ce oamenii plâng sub duș și de ce este un lucru bun pentru sănătatea mintală a fiecărui om. Potrivit STY, 74% dintre oameni plâng sub duș.

„Duşul este un spaţiu reconfortant în care de multe ori suntem singuri doar cu gândurile noastre, mulţi folosesc acest moment ca moment oportun pentru a reflecta asupra zilei, a cânta spectacole demne de Grammy sau pentru unii, a-şi elibera emoţiile prin lacrimi„, a declarat dr. Johnston.

Medic: fă acest lucru sub duș pentru a scăpa de stres

Dr Johnston a explicat beneficiile plânsului sub dușul fieerbinte sau rece, pentru minte și corp.

„Este posibil să observați un efect exponențial al dușurilor fierbinți și al plânsului pentru a elibera tensiunea din corp și minte, pentru a readuce corpul la o stare de relaxare mai mare și pentru a stimula substanțele chimice care vă ajută să vă simțiți conectat și să ridice starea de spirit.

După această experiență, o persoană poate fi într-o stare mai bună, relaxată, posibil gata de somn. În plus, un duș rapid apă rece după momentele de plâns poate ajuta la revigorarea corpului, gata să continue ziua.”

La rândul său, Georgina Sturmer a subliniat importanța exprimării sentimentelor, după o zi complicată de muncă.

„Trăim tot felul de emoții pe tot parcursul zilei. Și de multe ori avem nevoie să explorăm sau să exprimăm aceste sentimente. Plânsul este o modalitate naturală prin care corpul nostru își eliberează sentimentele reținute și să ne calmeze.

Cu toate acestea, nu ne simțim întotdeauna confortabil să vărsăm lacrimi atunci când avem nevoie. Ni se pare că lacrimile noastre sunt nepotrivite sau jenante sau un semn de slăbiciune.

Acest lucru se bazează adesea pe mesaje pe care le-am absorbit atunci când creșteam sau pe așteptările societății din jurul nostru. Așa că acest lucru ne poate conduce să găsim un moment privat în care simțim că ne putem conecta cu emoțiile noastre și să ne lăsăm lacrimile să curgă”, a spus Sturmer.

Beneficiile plânsului

Multor oameni li se pare firesc să plângă atunci când intră sub duș, pentru că atunci când suntem sub duș „este o oportunitate de a ne îndepărta de distracția vieții de zi cu zi.

„Într-o lume în care suntem conectați 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și „în spectacol” în cea mai mare parte a timpului, un duș ar putea fi unul dintre puținele locuri în care suntem cu adevărat doar cu noi înșine. Acest sentiment de intimitate și conexiune ne poate ajuta să ne simțim confortabil să ne conectăm cu emoțiile.”

Plânsul este adesea considerat a fi un negativ și ceva de care mulți oameni încearcă să rețină sau să fugă, mai ales din jenă, dar dr. Amber Johnston spune că plânsul are beneficiile sale.

„Lacrimile în sine pot acționa ca o detoxifiere a prea multului hormon de stres (cortizol) sau toxine suplimentare. Odată cu eliberarea cortizolului din sistemul corpului, plânsul este legat de activarea sistemului nervos parasimpatic (sau a răspunsului de relaxare), care este opusul răspunsului de luptă sau fuga și, prin urmare, un antidot natural pentru o stare de tensiune crescută”, potrivit dr. Johnston. 

Plânsul eliberează endorfine naturale care pot crește starea de spirit sau pot acționa ca analgezice naturale, precum și pot duce la un sentiment mai mare de relaxare (sau poate de somnolență) după un plâns bun.

„„Plânsul este legat de activarea sistemului nervos parasimpatic (sau a răspunsului de relaxare), care este opusul răspunsului de luptă sau de zbor și, prin urmare, un antidot natural pentru o stare de tensiune crescută”, a mai spus dr. Johnston.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel