Sari la conținut

Un medic rezident s-a sinucis din cauza epuizării fizice: „Nu are nimeni grijă de mine”. Lucrase peste 200 ore suplimentare, în trei luni, fără nicio zi liberă

Spital
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un medic rezident de 26 de ani a ales să-și pună capăt vieții, după ce a lucrat 3 luni fără pauză. Acum, familia lui încearcă să facă o schimbare într-o țară afectată de mult timp de cultura muncii excesive.

Takashima Shingo lucra ca medic rezident la un spital din orașul Kobe, Japonia, în momentul în care s-a sinucis în luna mai a anului trecut, potrivit televiziunii publice NHK, citată de CNN. Avocații familiei spun că tânărul medic lucrase peste 207 ore suplimentare în luna de dinaintea morții sale, fără a-și lua nicio zi liberă în trei luni.

Takashima Shingo se trezea la 5:30 în fiecare dimineață pentru a lua un taxi până la serviciu, unde își împlinea visul de a deveni medic. Fiecare zi era lungă și obositoare. De obicei se întorcea acasă la ora 23.00.

Un medic rezident s-a sinucis din cauza epuizării fizice

În cadrul unei conferințe de presă, familia lui Takashima a vorbit despre disperarea tânărului medic, iar mama sa, Junko Takashima, a povestit că fiul său a spus adesea că „era prea greu” și că „nimeni nu l-ar fi ajutat”.

Sursa foto: Twitter Unseen Japan

„Îmi tot spunea că ‘nimeni nu are grijă de mine’. Cred că mediul înconjurător l-a dus la limită. Fiul meu nu va deveni un medic bun, nici nu va putea să salveze pacienți și să contribuie la societate. Cu toate acestea, sper sincer că mediul de lucru pentru medici va fi îmbunătățit, astfel încât același lucru să nu se mai întâmple în viitor”, a spus femeia.

Fratele lui Takashima, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a vorbit de asemenea în cadrul conferinței de presă, spunând: „Indiferent cum privim orele de lucru ale fratelui meu, 200 de ore (de ore suplimentare) este un număr incredibil și nu cred că spitalul are o abordare solidă în ceea ce privește managementul muncii în primul rând”.

Centrul Medical Konan a ripostat, explicând că „există multe momente în care medicii își petrec timpul studiind pe cont propriu și dormind în funcție de nevoile lor fiziologice”. În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvântat a declarat că „din cauza gradului foarte mare de libertate, nu este posibil să se determine cu exactitate orele de lucru”.

Contactat luni de CNN, un purtător de cuvânt al spitalului a declarat: „Nu recunoaștem acest caz ca fiind ore suplimentare de muncă și nu vom mai comenta acest lucru în viitor”.

Conducerea spitalului neagă acuzațiile

Japonia se confruntă cu un fenomen grav, „karoshi”, sau „moarte prin suprasolicitare”, în care stresul și consecințele își pun amprenta asupra sănătății mintale.  Acest lucru a dus la adoptarea unei legislații menite să prevină decesele și rănile cauzate de orele de muncă excesive, potrivit Mediafax.

Spitalul, Konan Medical Center, a negat aceste acuzații în cadrul unei conferințe de presă de. Însă, în iunie, organismul guvernamental de inspecție a muncii a decis că moartea tânărului medic a fost un incident legat de muncă din cauza orelor lungi de lucru, potrivit NHK – subliniind presiunile imense exercitate asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.

Japonia se luptă de mult timp cu o cultură persistentă a suprasolicitării, angajații din diverse sectoare raportând ore de lucru suplimentare, presiuni mari din partea supervizorilor și deferență față de companie, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reformele legislației muncii și ale reglementărilor privind orele suplimentare din 2018 au înregistrat unele mici progrese, guvernul raportând anul trecut că numărul mediu de ore anuale lucrate de fiecare angajat a fost „în scădere treptată”. Cu toate acestea, deși numărul de ore de muncă efective a scăzut, orele de muncă suplimentare au fluctuat de-a lungul anilor, a adăugat acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.