Sari la conținut

Un medicament banal poate scădea de 3 ori riscul cancerului de piele

 

Potrivit unui studiu, această pastilă poate reduce considerabil riscul melanomului în cazul femeilor, dacă este luată frecvent. Cu cât perioada în care este utilizată este mai lungă, cu atât protecția este mai ridicată.

Studiul a urmărit pe o perioadă de 12 ani aproximativ 60.000 de femei și a descoperit că cele care luau aspirină în mod regulat erau cu 21% mai puțin predispuse să dezvolte cancer de piele decât cele care nu utilizau analgezicul.

În cazul femeilor care au folosit aspirina 5 ani la rând sau mai mult, riscul era diminuat cu 30%.

În fiecare an sunt depistate peste un milion de cazuri de cancer de piele, iar cea mai gravă formă este melanomul care apare de obicei ca un nodul sau o pată multicoloră, cu margini neregulate, care poate sângera sau forma cruste.

Deși cancerele de piele sunt aproape întotdeauna vindecabile dacă sunt detectate şi tratate din timp, cea mai sigură măsură de apărare împotriva acestora o reprezintă prevenirea lor de la bun început. Iată câteva bune obiceiuri de protecție, care ar trebui sa facă parte din îngrijirea zilnică a sănătății fiecăruia:

  • Evită expunerea excesivă la soare și stai la umbră în special între orele de vârf (10.00 – 16.00)
  • Flosește o cremă de fotoprotecție cu spectru larg și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțin 15
  • Aplică cca. 20g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetă aplicarea din 2 în 2 ore sau după ce ai transpirat mult sau după ce ai intrat în apă
  • Poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV
  • Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
  • Examineaza-ţi pielea, din creștet până la tălpi, o dată pe lună
  • Mergi cel puțin o data pe an la medicul dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii.
  • Evită solarul și lămpile de bronzare artificială

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel