Un medicament comun ar putea reduce ratele de deces prin cancer de sân

Prevenirea decesului prin cancer de sân. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel mondial, afectând peste 2 milioane de femei în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Antecedentele familiale, consumul de alcool sau terapia hormonală postmenopauză sunt principalii factori care pot crește riscul de cancer de sân. Cu toate acestea, jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân au doar doi factori de risc – sexul și vârsta de peste 40 de ani.

Deși este dificil pentru cercetători să izoleze factorii de risc specifici care pot duce la un diagnostic de cancer de sân, cercetătorii au găsit asocieri semnificative între colesterol și cancerul de sân, potrivit Breast Cancer Research.

Un studiu publicat în Nature Communications a descoperit că celulele canceroase de sân consumă colesterol pentru a le ajuta să supraviețuiască. Chiar dacă unele dintre celulele canceroase mor, cele care supraviețuiesc devin mai rezistente la mecanismele de apărare ale organismului și se pot răspândi prin organism.

Scăderea colesterolului ar putea preveni decesul prin cancer de sân

Acum, cercetătorii iau în considerare și statinele, un tratament cheie pentru colesterol, pentru a reduce riscul de a muri din cauza cancerului de sân.

Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a urmărit peste 13.000 de femei cu cancer de sân invaziv. Femeile care au început să ia statine pe bază de prescripție medicală pentru a scădea colesterolul după diagnosticul inițial de cancer de sân au avut o probabilitate mai mică de a muri din cauza cancerului lor.

Reducerea riscului a fost mai notabilă atunci când nivelul colesterolului a scăzut și el, iar cele care au primit o rețetă mai puternică de statine au experimentat o reducere mai semnificativă a riscului.

Cu toate acestea, dacă nivelul colesterolului nu a scăzut după administrarea de statine, riscul de mortalitate nu a scăzut.

În termeni mai simpli, statinele singure nu au fost singurele responsabile pentru reducerea riscului. Statinele au fost mai benefice atunci când cancerul de sân a fost receptor de estrogen pozitiv și localizat, ceea ce înseamnă că nu s-a răspândit extensiv.

În același timp, statinele nu au arătat același beneficiu în tipurile mai agresive de cancer de sân sau în cazurile în care cancerul s-a răspândit.

Utilizarea statinelor înainte de un diagnostic de cancer de sân nu a fost asociată cu rezultate mai bune și ar putea chiar sugera o stare generală de sănătate precară.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

7 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

8 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic