Sari la conținut

Semne de cancer de sânge care nu ar trebui ignorate. Simptome timpurii și diagnostic

transpiratie nocturna
sursa foto: arhiva doctorul zilei
simptom cancer

Semne de cancer de sânge care nu ar trebui ignorate. Specialiștii atrag atenția în mod repetat că recunoașterea semnelor subtile de boală este crucială, deoarece permite intervenția în timp util și o șansă mai mare de rezultate de succes.

Cancerele de sânge, cunoscute în mod colectiv sub numele de malignități hematologice, cuprind un grup de boli care își au originea în măduva osoasă și afectează celulele sanguine.

Aceste afecțiuni, care includ leucemia, limfomul și mielomul, pot prezenta adesea simptome subtile și vagi în stadiile lor incipiente, ceea ce le face dificil de diagnosticat.

cancer de sange
Sursa foto: arhiva Doctorul Zieli

7 semne timpurii care indică un cancer de sânge. Nu le ignora!

Prezentăm, în cele ce urmează, șapte semne timpurii pentru cancerul de sânge, ce nu trebuie ignorate.

  1. Vânătăi și sângerări ușoare: Vânătăi inexplicabile, sângerări ale gingiilor sau sângerări prelungite după răni minore pot indica o problemă cu capacitatea de coagulare a sângelui, care ar putea fi legată de anumite tipuri de cancer de sânge.
  2. Ganglionii limfatici mariti: Ganglionii limfatici sunt o parte vitala a sistemului imunitar, iar mărirea lor ar putea fi un semn de limfom. Acești ganglioni umflați sunt de obicei nedureroase și pot fi simțiți la nivelul gâtului, axilelor sau inghinului.
  3. Oboseală și slăbiciune inexplicabilă: Oboseala persistentă și inexplicabilă însoțită de slăbiciune ar putea fi un semn al cancerului de sânge. Aceste simptome apar din cauza capacității scăzute a organismului de a produce celule sanguine sănătoase, ceea ce duce la anemie.
  4. Transpirații nocturne: Transpirațiile nocturne abundente care nu au legătură cu temperatura camerei sau cu activitatea sunt îngrijorătoare. Deși pot avea diverse cauze, ele sunt observate și în unele tipuri de cancer de sânge.
  5. Pierdere în greutate inexplicabilă: Pierderea bruscă și neintenționată în greutate, fără niciun motiv aparent, ar putea fi un semn precoce al cancerului de sânge. Celulele canceroase pot altera metabolismul organismului și pot provoca pierderea în greutate.
  6. Dureri osoase: cancerele de sânge pot afecta oasele, ducând la durere sau disconfort. Durerea osoasă persistentă, în special în spate sau coaste, nu trebuie ignorată niciodată.
  7. Infecții frecvente: Cancerele de sânge pot compromite sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții. Dacă vă simțiți îmbolnăviți mai des decât de obicei, în special cu infecții din care se recuperează mai mult, este timpul să consultați un profesionist din domeniul sănătății.
biopsie
Sursă foto: YouTube Dr. Scionti Artemis

Diagnostic

Este important să nu intrați în panică dacă observați oricare dintre aceste simptome, dar e indicat să consultați prompt un medic. Diagnosticarea cancerelor de sânge necesită o abordare cuprinzătoare care implică diverse teste și evaluări.

1. Teste de sânge: O hemoleucogramă completă (CBC) poate dezvălui anomalii ale numărului de celule sanguine, oferind indicii importante despre prezența cancerului de sânge.

2. Biopsie: O biopsie implică îndepărtarea unei mici mostre de țesut pentru examinare la microscop. Biopsiile de măduvă osoasă sunt deosebit de utile în diagnosticarea cancerelor de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel