Sari la conținut

Un milionar dă bac-ul pentru a 27-a oară: „Vreau să merg la Universitate”

Liang Shi, un milionar chinez, îşi încearcă norocul pentru a 27-a oară pentru a promova „gaokao”, echivalentul bacalaureatului.

Pe plan social, Liang Shi poate fi mândru: bărbatul a pus bazele propriei companii înfloritoare de materiale de construcţii.

Un milionar dă bac-ul pentru a 27-a oară

Dar visul său cel mai de preț este să obţină o notă suficient de mare la examen pentru a fi admis la prestigioasa universitate din Sichuan, provincia din sud-vestul Chinei unde locuieşte, notează AFP.

De această dată, pentru a reuși să promoveze examenul cu o notă mare, bărbatul susține că a dus o „viață de călugăr” timp de câteva luni. S-a trezit devreme și a învăţat câte 12 ore pe zi.

Milionarul în vârstă de 56 de ani şi-a încercat norocul de 26 de ori în ultimii 40 de ani, însă de fiecare dată nota obţinută a fost insuficientă pentru a-i deschide porţile universităţii alese.

Se pare că acesta a devenit o celebritate datorită presei locale. „Ei îmi spun ‘ireductibilul gaokao’”, a mai spus Liang Shi.

„Este neplăcut gândul că nu am reuşit să merg la universitate. Mi-am dorit foarte mult să ajung acolo şi să devin un intelectual”, a declarat el pentru AFP.

În ultimele patru decenii, el şi-a încercat norocul de 26 de ori, dar de fiecare dată nota obţinută a fost insuficientă pentru a-i deschide porţile universităţii alese.

52-year-old to take 23rd <em>gaokao</em> - Chinadaily.com.cn

A dat examene timp de 40 de ani

Când a susţinut pentru prima dată examenul, în 1983, avea doar 16 ani. Apoi, timp de aproape zece ani, l-a dat din nou pentru a-şi îmbunătăţi nota, înainte de a arunca prosopul în 1992.

La acea vreme, autorităţile limitau accesul la „gaokao” elevilor cu vârsta sub 25 de ani. De îndată ce această limită a fost ridicată, în 2001, Liang Shi a considerat că are o nouă oportunitate. De atunci a susţinut examenul de 16 ori.

Chiar și în perioada pandemiei, marcată de restricţii sanitare stricte care au îngreunat susţinerea examenelor, bărbatul și-a urmărit visul. Există oameni care îl bănuiesc pe Liang Shi că face acest lucru doar pentru faimă sau în cadrul unei campanii de publicitate.

„Care ar fi rostul?”, a răspuns Liang. „Nicio persoană sănătoasă nu ar da gaokao decenii la rând pentru o campanie publicitară”, a adăugat el.

Fiul său, care a trecut cu bine de „gaokao” în 2011, s-a simţit uneori jenat de acest tată multi-recidivist. „La început nu prea era de acord (că am reluat examenul de atâtea ori), dar acum nu-i pasă”, a declarat Liang Shi.

În cazul în care va trece cu bine testul, la cea de-a 27-a încercare, eternul candidat şi-a propus să se relaxeze după toate aceste luni de muncă. „O să joc mah-jong cu prietenii mei trei zile şi trei nopţi!”, a spus el.

În China, gaokao este testul vieţii, mai ales pentru persoanele cu venituri modeste. Diploma de la universitate este sinonimă cu statutul social şi reprezintă o cvasi-garanţie de a fi recrutat de o companie bună.

Doar elevii care obţin un scor foarte mare pot intra la cele mai bune universităţi, într-o ţară în care concurenţa este acerbă în educaţie, locurile sunt limitate, iar presiunea familiei este puternică.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel