Sari la conținut

Un om de știință de top din guvernul chinez demască minciunile privind originea pandemiei COVID

Un om de știință de top din guvernul chinez spune că nimic nu trebuie exclus în căutarea originii coronavirusului. Fostul șef al Centrului de control al bolilor din China a jucat un rol cheie în răspunsul la originile pandemiei de COVID.

Profesorul George Gao – care a fost șeful Centrului pentru Controlul Bolilor din China – a jucat un rol central în combaterea pandemiei și în încercările de a afla de unde provine, potrivit Euronews.com.

Mulți oameni de știință cred că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni, dar alții spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude posibilitatea ca acesta să fi infectat mai întâi o persoană implicată în cercetări de laborator pentru a înțelege mai bine virușii.

Într-un interviu pentru podcastul BBC Radio 4 Fever: The Hunt for Covid’s Origin, profesorul Gao spune: „Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu excludeți nimic”.

Într-un posibil semn că guvernul chinez ar fi luat teoria scurgerilor din laborator mai în serios decât sugerează declarațiile sale oficiale, profesorul Gao a declarat, de asemenea, pentru BBC că a fost efectuată un fel de investigație oficială la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

„Guvernul a organizat ceva”, spune el, dar adaugă că nu a implicat propriul său departament, China CDC. Întrebat dacă asta înseamnă că o altă ramură a guvernului a efectuat o cercetare oficială a WIV – unul dintre laboratoarele naționale de top din China, cunoscut pentru faptul că a studiat ani de zile coronavirușii, profesorul a răspuns: „Da”, „acel laborator a fost verificat de experți în domeniu”.

Este prima recunoaștere de acest fel privind o investigație oficială, dar, deși profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, a „auzit” că laboratorul a primit un certificat de conformitate. „Cred că concluzia lor este că respectă toate protocoalele. Nu au găsit [nicio] abatere”. Se consideră că virusul care provoacă Covid a fost specific inițial liliecilor.

Întrebarea-cheie: cum a ajuns virusul de la lilieci la oameni?

Dar cum a ajuns de la lilieci la oameni este o întrebare mult mai controversată, iar de la început au existat două posibilități principale.

Una este că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni, poate prin intermediul altor animale. Mulți oameni de știință spun că dovezile sugerează că acesta este cel mai probabil scenariu.

Dar alți oameni de știință spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude principala posibilitate alternativă – că virusul a infectat o persoană implicată în cercetări care au fost concepute pentru a înțelege mai bine amenințarea reprezentată de virușii care apar din natură.

Aceste două alternative se află acum în centrul unei dispute geopolitice, a unei mase de teorii ale conspirației și a uneia dintre cele mai politizate și toxice dezbateri științifice din zilele noastre.

Comentariile profesorului Gao despre faptul că nu exclude o scurgere dintr-un laborator par să fie în dezacord cu poziția declarată public de China. „Așa-numita „scurgere de laborator” este o minciună creată de forțele anti-China. Este motivată politic și nu are nicio bază științifică”, se arată într-o declarație furnizată de ambasada Chinei în Marea Britanie.

În propaganda sa, guvernul chinez a promovat o a treia teorie proprie, ciudată și neîntemeiată. Virusul, spune acesta, nu a venit din laborator sau de la piața de animale din Wuhan, ci ar fi putut fi adus în țară pe ambalajele alimentelor congelate.

Serviciile de informații americane, acum declasificate, sugerează că mai mulți cercetători de la WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019 cu simptome „compatibile atât cu Covid-19, cât și cu boli sezoniere comune”.

Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, unde se vând și animale sălbatice, dar şi spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfăşurate pentru găsirea unei explicaţii potenţiale referitoare la apariţia virusului în primele faze ale pandemiei.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel