Sari la conținut

Un nou tratament revoluţionar pentru cancerul pulmonar

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Provocarea detectării precoce a cancerului pulmonar

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, cu aproape 10 milioane de decese în 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Deși există numeroase tratamente disponibile, foarte puține sunt cu adevărat curative. Problema constă în capacitatea celulelor tumorale de a manipula și de a educa sistemul imunitar, astfel încât acesta să nu le recunoască drept maligne și să acționeze în favoarea lor.

Acum însă, cercetătorii spanioli din cadrul grupului de imunitate înnăscută al Institutului de Cercetare Germans Trias i Pujol (IGTP) au dezvoltat o nouă imunoterapie bazată pe un anticorp monoclonal îndreptat împotriva macrofagelor tumorale.

Rezultatele obținute pun bazele unui nou tratament pentru pacienții cu cancer pulmonar, cu potențial de a fi aplicat și la alte tumori solide, potrivit unui studiu publicat în revista eBioMedicine şi citat de 360medical.ro.

Imunoterapiile au ca scop reactivarea și reeducarea sistemului imunitar pentru a genera un răspuns antitumoral robust. Aceste tratamente au reprezentat un progres în cazul tumorilor incurabile, dar necesită încă îmbunătățiri.

În acest context, celulele imune numite macrofage reprezintă o țintă promițătoare în imuno-oncologie, deoarece macrofagele asociate tumorilor (macrofagele TAM) sunt imunosupresoare în majoritatea cancerelor solide, adică slăbesc sistemul imunitar și îi reduc eficacitatea.

Studiul recent al cercetătorilor IGTP, condus de dr. Maria Rosa Sarrias, arată rolul-cheie al proteinei CD5L în macroagele din tumorii.

Autorii studiului, din diferite centre naționale și internaționale, au observat că o cantitate mai mare a acestei proteine în macrofage este asociată cu un prognostic mai prost la pacienții cu cancer pulmonar.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au generat RImAb, un nou anticorp care se leagă în mod specific de CD5L și reprogramează macrofagele.

Anticorpul modifică modul în care acționează celulele TAM, reducându-le capacitatea imunosupresoare și conferindu-le o activitate antitumorală. Acest lucru modifică micro-mediul tumoral și reduce creșterea tumorilor la șoareci.

Potrivit dr. Sarrias, „rezultatele deschid calea către o nouă linie de tratament pentru pacienții cu cancer pulmonar, cu potențial de a fi aplicată și la alte tumori solide”.

Tratamentul va fi dezvoltat în continuare grație unei finanțări în cadrul programului de inovare în domeniul sănătății CaixaImpulse, al Fundației „laCaixa”, pe care grupul de cercetare în imunologie înnăscută l-a primit recent și care le va permite să continue explorarea mecanismului de acțiune al noii imunoterapii, aplicarea sa în alte tipuri de cancer, precum și evoluția sa către studii clinice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel