Sari la conținut

„Un pacient agitat”, posibila cauză a incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești. Cine este infirmiera erou și care este starea ei actuală

„Un pacient agitat”, posibila cauză a incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești. Cine este infirmiera erou și care este starea ei actuală.

În dimineața zilei de joi, 11 noiembrie, la ora 4.16, a izbucnit un incendiu la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti. Din primele informaţii focul a izbucnit la parterul unității. Doi bărbaţi în vârstă de 74 şi 75 de ani au murit, iar alți 16 pacienți au fost evacuaţi din secţia Covid de la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti.

„Urmare a informațiilor primite din partea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, cei 15 pacienți transferați din secția exterioară sunt, în acest moment, în stare stabilă și au rămas internați în unitatea sanitară unde primesc asistență medicală de specialitate. Unul dintre pacienți se află internat în secția ATI, iar ceilalți 14 într-o secție medicală COVID-19”, a transmis Ministerul Sănătății. 

„Un pacient agitat”, posibila cauză a incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești

Bogdan Nica, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Ploiești a declarat că este posibil ca incendiul să fi izbucnit din cauza unui pacient agitat.

„Există o autorizație parțială, pentru că în rest a trebuit să modificăm documentația. Când am venit eu manager am aflat că aici nu erau planuri. Și a trebuit să refacem planurile și să refacem documentația, mai ales după ce am modificat instalația de oxigen și am pus-o pe stocator și nu pe butelii.

Nu de la stația de oxigen se pare că a izbucnit nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune probabil la un aparat, un pulsoximetru, fie patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat și probabil s-a produs o scânteie.

Erau doi bolnavi cu o cantitate de oxigen acolo, e un risc asumat când tratezi cu o cantitate mare de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul.

Infirmiera, în timp ce încerca să îi repună masca bolnavului care era foarte agitat, atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă.

Colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul, după care au intervenit cu extinctoare în salon, a intervenit și ISU în 10 minute și incendiul s-a stins în 3 minute. A fost localizat la un singur salon. Asta mi-au spus colegii mei”, a declarat managerul spitalului Bogdan Nica, potrivit Antena 3.

Cine este infirmiera erou și care este starea ei

Infirmiera care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului încercând să salveze viața pacienților rămași captivi în salonul cuprins de foc, în timpul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești se numește Daniela Baicu.

Infirmiera a fost dusă la Spitalul Floreasca, unde primește îngrijiri medicale. Fiica Danielei Baicu a declarat că mama sa este conștientă iar starea ei este stabilă. Din primele informații, se pare că femeia are arsuri pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața corporală și a solicitat să nu fie transmise public alte informații despre starea sa de sănătate.

Potrivit Ministerului Sănătății, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute. În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000 lei, din care pentru Sectia de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

Menționăm că, în conformitate cu ultimele informații primite de la reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară nu are autorizație la incendiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.