sâmbătă, decembrie 3, 2022

Insuficiență renală de la un medicament banal. Un bărbat de 52 de ani din Neamț a ajuns la spital cu insuficiență renală severă la spital după ce, timp de un an, a luat paracetamol ca să se protejeze de Covid. 

Medicul nefrolog Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al spitalului din Iași, a declarat pentru Digi24, că pacientul riscă să nu-și recupereze niciodată funcția renală și să rămână dependent de dializă.

Te-ar mai interesa: Centru de asistență și îngrijire pentru persoane v...

„Sperăm totuși că după întreruperea acestui tratament cu antiinflamatorii și cu antalgice, pacientul va reuși să recupereze măcar parțial eficiența renală”, a spus medicul.

A luat paracetamol și algocalim ”după ureche”

Nistor a spus că bărbatul a luat timp de aproape un an paracetamol și algocalmin, fără recomandare medicală, pentru că așa credea că se protejează de infectarea cu COVID.

„Din păcate, vedem și efectele adverse ale unui tratament luat după ureche. Acest tratament nu a fost niciodată pe lista posibilităților de prevenție anti-COVID. Au fost alte medicamente, ulterior și acelea dovedite ineficiente. Din păcate, nu există niciun medicament care să ne protejeze de infecție și în general, orice medicament am lua, este bine ca măcar cu medicul de familie să discutăm, cu medicul curant, tocmai pentru a ne asigura că nu ne expunem la un risc mai mare încercând să prevenim”, a spus dr. Nistor.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente cauze pentru care poți avea fri...

Nu este primul caz în care medicamentele luate în exces duc la situații grave. La începutul acestui an, un bărbat din Botoşani a murit după o supradoză de paracetamol. Bărbatul a încercat să se trateze singur, acasă, de COVID-19, dar a ajuns în stare gravă la spital după ce a luat mai multe zile la rând câte două tablete de paracetamol la fiecare patru ore. Ficatul său a cedat, iar medicii nu l-au mai putut salva.

Te-ar mai interesa: Mit sau realitate: Deodorantele cresc riscul de ca...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private