Sari la conținut

Dr. Sandra Alexiu: Paracetamolul nu se administrează preventiv după vaccinare, ci doar dacă…

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Doza maximă de paracetamol recomandată pe zi este, de 4 grame

Dr. Sandra Alexiu: Paracetamolul nu se administrează preventiv după vaccinare, ci doar dacă…

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a explicat care este cea mai comună greșeală pe care o fac multe persoanne care s-au vaccinat. Medicul de familie, dr. Sandra Alexiu, a declarat că paracetamolul nu se administrează preventiv după vaccinare, ci doar dacă apar simptome.

„Temperatura ușor crescută este un semn de activitate imunitară și nu ar trebui imediat scăzută, pentru că ne punem singuri frână în a crea anticorpi. (…) Dacă avem ceva reacții adverse, înseamnă că sistemul imunitar a început să lucreze, că există o reactivitate. Dar reactivitatea diferă de la persoană la persoană.

Nu putem spune că cineva are mai mulți anticorpi dacă are reacții mai intense. Important este că se reacționează pur și simplu la vaccinare ”, a declarat medicul de familie, potrivit rohealtreview.ro.

Dr. Sandra Alexiu: „Va fi greu să diferențiem gripa de formele mai grave de  COVID-19” - Viața Medicală

Dr. Sandra Alexiu: Paracetamolul nu se administrează preventiv după vaccinare

Nu se administrează paracetamol preventiv pentru cei care s-au vaccinat anti-covid, ci doar dacă apar simptome. Este vorba de simptome precu:

  • febră peste 38,5 de grade
  • dureri musculare
  • dureri de cap
  • durerea locală la locul vaccinării

Dr. Sandra Alexiu a mai spus că intoxicația cu paracetamol este complicată și poate afecta ficatul.

„În general, este de combătut automedicația, pentru că atunci când luăm medicamente în afara prescripției, scăpăm din vedere dozele. Atunci, ca să evităm automedicația și autodozarea, e bine să luăm medicamentele doar când este nevoie”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

În ceea ce privește reacțiile adverse la vaccinul anti-covid, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a dezvăluit că au fost minore și s-au încadrat în cele prevăzute în prospectul serului.

„Reacțiile adverse nu sunt de durată, respectă patternul reacțiilor menționate în studii. Sunt mai frecvente la persoane mai tinere, mai frecvente la a doua doză în cazul vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer și Moderna, sunt mai frecvente la prima doză în cazul vaccinului produs de AstraZeneca”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel