Sari la conținut

Un simplu test de sânge poate prezice riscul de cancer la ficat

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.

Un studiu realizat de cercetătorii italieni de la Universitatea Aldo Moro din Bari arată cum, analizând nivelurile de colesterol „bun” (HDL) din sânge, riscul de a dezvolta cancer poate fi „calculat” cu până la cinci ani înainte de apariția simptomelor.

Carcinomul hepatocelular este o tumoare foarte agresivă care afectează ficatul. Acest tip de cancer este cauzat de dezvoltarea necontrolată a celulelor hepatice, adesea afectate de ciroză.

Atenţie la inflamaţia cronică a ficatului

Până acum câțiva ani, cele mai multe tumori ale acestui organ erau asociate cu infecții cu hepatită B și C. În prezent, medicii susţin că boala oncologică la ficat se poate dezvolta și la persoanele fără infecție, dar care au steatoză hepatică.

O acumulare de grăsime în ficat, cunoscută sub numele de „ficat gras”, care provoacă o afecțiune de inflamație cronică.

dieta ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Această inflamație poate duce la fibroză, iar fibroza promovează cancerul. Din acest motiv, este considerată o boală metabolică de către Asociația Europeană pentru Studiul Bolilor Hepatice.

Autorii studiului, pe baza analizei lor, au ajuns la concluzia că persoanele cu ficat gras asociat cu creșterea taliei au un risc mai mare de a dezvolta această tumoră în următorii cinci ani.

Cercetătorii spun că aceste informații sunt foarte utile, deoarece permit urmărirea pacienților care sunt expuși riscului și luarea de măsuri de precauție înainte ca aceștia să se îmbolnăvească. Preventiv, urmați un stil de viață sănătos care să susțină sănătatea ficatului, precum și să luați medicamentele recomandate de medicul curant.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel