Un simplu test poate dezvălui boala Alzheimer în stadiu incipient. Este ieftin și eficient, spun specialiștii

Un simplu test de urină poate dezvălui dacă cineva are boala Alzheimer în stadiu incipient, deschizând potențial calea pentru un screening al bolii ieftin și convenabil. Cercetătorii au descoperit că acidul formic urinar este un marker sensibil al declinului cognitiv subiectiv, care poate indica stadiile foarte incipiente ale bolii Alzheimer.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au testat un grup mare de pacienți cu boala Alzheimer de diferite niveluri de severitate și controale sănătoase cu cogniție normală pentru a identifica diferențele dintre biomarkerii urinari.

Un simplu test de urină poate dezvălui boala Alzheimer în stadiu incipient

Acidul formic este un produs metabolic al unui compus organic formaldehidă. Ei au descoperit că nivelurile de acid formic urinar au fost semnificativ crescute în toate grupurile cu Alzheimer în comparație cu martorii sănătoși, inclusiv în grupul de declin cognitiv subiectiv în stadiu incipient, și s-au corelat cu un declin cognitiv.

Acest lucru sugerează că acidul formic ar putea acționa ca un biomarker sensibil pentru boala Alzheimer în stadiu incipient, potrivit studiului publicat în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.

„Boala Alzheimer este o boală cronică continuă și ascunsă, ceea ce înseamnă că se poate dezvolta și poate dura mulți ani înainte de apariția unei tulburări cognitive evidente”, au spus autorii.

„Stadiile incipiente ale bolii apar înainte de stadiul de demență ireversibilă, iar aceasta este fereastra de aur pentru intervenție și tratament. Prin urmare, screening-ul la scară largă pentru boala Alzheimer în stadiu incipient este necesar pentru persoanele în vârstă”, au scris ei.

Tehnicile actuale de diagnosticare includ scanări ale creierului cu tomografie cu emisie de pozitroni, care sunt costisitoare și expun pacientul la radiații. Există, de asemenea, teste cu biomarkeri care pot dezvălui boala Alzheimer, dar acestea necesită extrageri de sânge invazive sau o puncție lombară pentru a obține lichid cefalorahidian, ceea ce poate fi dureros pentru pacienți.

Un total de 574 de persoane au participat la studiu, iar participanții au fost fie voluntari sănătoși, cu cogniție normală, fie au avut grade diferite de progresie a bolii, variind de la declinul cognitiv subiectiv la o boală cu drepturi depline.

Interesant este că atunci când cercetătorii au analizat nivelurile formice urinare în combinație cu biomarkerii Alzheimer pe bază de sânge, au descoperit că ar putea prezice cu mai multă precizie ce stadiu al bolii se confruntă un pacient.

„Acidul formic urinar a arătat o sensibilitate excelentă pentru screening-ul precoce al bolii Alzheimer”, au concluzionat autorii.

Recent Posts

O mutaţie genetică rară poate duce la apariţia diabetului (STUDIU)

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Exeter au făcut o descoperire uimitoare privind riscul de…

17 minute ago

Ce efect au micii asupra organismului? Prof. dr. Vlad Ciurea: Creierul se bucură, dar…

Mult așteptatul grătar cu mici de 1 Mai ar putea să ne provoace probleme de…

48 de minute ago

ANM anunţă cât va ţine vremea rea: Vor fi averse torenţiale

ANM anunţă cât va ţine vremea rea. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat cât timp…

o oră ago

Tragedie în Săptămâna Mare. Nepoată și bunică, decedate după ce au mâncat pește

Tragedie în România în săptămâna patimilor! Nepoata de doar patru ani și bunica ei au…

2 ore ago

Află care sunt cele mai întâlnite boli ale sistemului urinar

Pexels Sistemul urinar, alcătuit din rinichi, uretere, vezica urinară și uretră, joacă un rol crucial…

2 ore ago

Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Zodiile sunt sfătuite să fie atente la semnele pe care le primesc de la Univers

Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Astrolog: Capricornii au nevoie de odihnă, Vărsătorii au șansa…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia