Sari la conținut

Ce se știe, mai exact, despre Omicron? Va deveni varianta dominantă?

Omicron este noua variantă care provoacă îngrijorare, la nivel mondial. Aceasta este cea mai contagioasă tulpină SARS-CoV-2 descoperită și are o rezistență mai mare în fața vaccinurilor.

Recent, Pfizer a dezvăluit câte doze de vaccin sunt necesare pentru a fi protejat împotriva Omicron, cu ajutorul serurilor de acum.

Trei doze sunt suficiente pentru a ne proteja de noua tulpină, însă o a patra doză va fi necesară după 12 luni pentru a consolida răspunsul imun.

De asemenea, Pfizer a dezvăluit că lucrează deja la un nou vaccin, adaptat complet variantei Omicron.

Ce știm despre varianta Omicron?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a oferit câteva detalii despre noua variantă a virusului SARS-CoV-2, la Antena 3.

„Informaţiile sunt următoarele. E mult mai transmisibilă decât Delta. Gândiţi-vă că Delta era, să spunem, cel puţin de două ori mai transmisibilă decât variantele anterioare.

Asta este, se pare, de două ori mai transmisibilă decât Delta, deci produce un număr mai mare de cazuri, probabil că încărcătura virală eliminată de o persoană este mai mare şi atunci… sau poate şi receptivitatea celulelor care sunt infectate e mai mare pentru acest tip de virus.

Din fericire până în momentul de faţă, sigur, luând ca referinţă Africa de Sud, cazurile se pare că nu sunt foarte grave. Dar e o discuţie aici.

Nu se poate şti exact, pentru că în general şi în Africa de Sud persoanele infectate cu această variantă au fost persoane tinere sau relativ tinere, fără boli cronice şi nu a ajuns infecţia în comunităţi cu vârstnici, comunităţi cu boli cronice. O să vedem, asta în perioada următoare, în câteva săptămâni o să ştim”, a explicat ministrul Sănătății.

Va deveni varianta Omicron dominantă?

„Ea va deveni dacă… E foarte probabil, încă nu ştim sigur lucrul ăsta, dar e foarte probabil să devină varianta dominantă. Vedeţi, e ca la o cursă, cine aleargă mai repede, în cazul nostru cine se transmite mai uşor, ajunge să ocupe tot spaţiul.

Aşa s-a întâmplat şi cu varianta Delta. Gândiţi-vă că în Europa acum 99% dintre infecţii sunt produse de varianta Delta. Acum avem competiţia dintre Delta şi această nouă variantă.

Trebuie să mai vedem un lucru pe care iar nu-l cunoaştem: care este procentul de reîmbolnăvire. Pentru că la statisticile pe care le-am urmărit şi eu din ţara noastră reîmbolnăvirea nu era foarte mare cu Delta pentru persoanele care trecuseră prin boală, era între 1% şi 2%, deci relativ puţini se reîmbolnăveau”, a adăugat Alexandru Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.