Sari la conținut

Un specialist român avertizează. ”Dacă mâncați semințele de măr vă expuneți unui pericol mortal!”

Un măr pe zi

Semințele de măr sunt toxice. Constantin Vânătoru, cercetător științific și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău, atrage atenția asupra unui pericol nebănuit. 

Semințele de măr, dar și alte tipuri de sâmburi, inclusiv migdalele, sunt dăunătoare, în cantități prea mari.

”Dacă vă place sau sunteți obișnuit să mâncați merele cu tot cu semințe, pe care le înghițiți fără a le mesteca, nu-i nicio problemă. Stomacul nu le fărâmă, le elimină în aceeași stare în care i-au parvenit. Dacă însă striviți semințele între dinți, trebuie să știți că ele conțin anumite cianuri care pot dăuna organismului uman”, a explicat cercetătorul, în cadrul unui interviu pentru evz.ro. 

5 – 6 sâmburi de migdale pe zi. Nu mai mult!

Pot dăuna, dar cât de mult? „Păi, dacă-ți place să înfuleci semințe de măr cum le consumi pe cele de floarea-soarelui, atunci fii sigur că riști să ai probleme foarte mari. De fapt, semințele de măr strivite, în cantitate enormă, pot provoca moartea, ce să mai lungim vorba”, explică, sec, Constantin Vânătoru. Șocant, nu? Și asta nu este totul. Nici cu migdalele situația nu este alta.

„Așa e, oricât de mult ți-ar plăcea migdalele nu trebuie sub nicio formă să consumi mai mult de cinci, șase sâmburi pe zi! Pe cât de benefice sunt atunci când le consumi moderat, pe atât de periculoase devin cianurile lor când le mânânci fără măsură. Domne’, organismul nostru are nevoie inclusiv de anumite tipuri de microbi pentru a funcționa perfect, dar totul trebuie să fie în dozaje potrivite”, avertizează Constantin Vânătoru.

Care este doza letală de cianură?

Revenind la mere,seminţele acestui fruct conţin în jur de 0,6 mg cianură per gram. Doza letală este 50 mg, echivalentul a 200 de seminţe. Un coș plin cu mere! Din fericire, ar fi nevoie de zeci de kilograme de mere și de semințele aferente, strivite între dinți, pentru a otrăvi o persoană de 70 de kilograme.

Și dacă, totuși, există oameni care ajung să consume cantități mari de semințe de măr, trebuie știut că simptomele de otrăvire (ușoară) sunt următoarele:

Dozele mai mari pot conduce la dificultăţi de respiraţie, tensiune arterială şi ritm cardiac crescute şi insuficienţă renală. Reacţiile pot include comă, convulsii şi moarte ca urmare a stopului respirator! Așadar, consumați cu cap fructul oprit!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.