Sari la conținut

Un tânăr a murit la 10 ore după ce a reîncălzit și a mâncat acest fel de mâncare vechi de 5 zile

Un tânăr de 20 de ani, din Belgia a murit la 10 ore după ce a reîncălzit și a mâncat paste vechi de 5 zile, potrivit unei relatări prezentate într-un studiu de caz din Journal of Clinical Microbiology.

Raportul nu menționează numele tânărului în cauză, un student în vârstă de 20 de ani, care obișnuia să-și pregătească mesele pentru întreaga săptămână în fiecare duminică, într-un efort de a economisi atât bani, cât și timp. Proceda în felul următor: gătea pastele, le porționa în recipiente și intenționa să le consume în timpul săptămânii, după cele adăuga sos și le reîncălzea.

Studentul din Belgia a reîncălzit pastele pe care le-a fiert cu cinci zile în urmă și le-a lăsat în bucătărie, la temperatura camerei, potrivit unui studiu de caz din Journal of Clinical Microbiology. El a atribuit gustul ciudat noului sos de roșii pe care l-a pus în paste, le-a mâncat, iar apoi a ieșit să facă sport.

Tânărul a murit la zece ore după ce a mâncat pastele reîncălzite

La jumătate de oră după ce a mâncat pastele, studentul a experimentat o puternică durere abdominală, greață și durere de cap. După ce s-a întors acasă, tânărul a avut imediat episoade de diaree și a vomitat abundent, însă nu s-a gândit să meargă la spital și a rămas acasă, bând apă și încercând să adoarmă, potrivit IFLScience.

În dimineața următoare, părinții săi au fost îngrijorați pentru că acesta nu a mai ajuns la cursuri. Atunci când au mers să verifice ce face, la ora 11 dimineața, era deja mort.

Analizele făcute asupra corpului său au dezvăluit că acesta a murit la ora 4 dimineața, la aproximativ zece ore după ce a mâncat spaghetele. Corpul său a fost supus autopsiei, în timp ce mostre de paste și de sos au fost trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Focare de Toxiinfecție Alimentară (NRLFO).

Bacteria responsabilă de „sindromul orezului prăjit”

Autopsia a dezvăluit necroză hepatică, indicând faptul că ficatul a cedat, precum și posibile semne de pancreatită acută. Mostrele fecale au relevat prezența Bacillus cereus, o bacterie responsabilă de „sindromul orezului prăjit”, o intoxicație alimentară care apare de obicei atunci când orezul prăjit este lăsat la temperatura camerei timp de mai multe ore.

Mostrele prelevate din mâncare și trimise la NRLFO conțineau cantități semnificative de Bacillus cereus, confirmând că pastele au fost într-adevăr cauza morții tânărului.

Intoxicația alimentară cu Bacillus cereus este, în mod surprinzător, destul de comună. În 2003, o familie s-a îmbolnăvit extrem de grav, suferind de intoxicație alimentară asociată cu Bacillus cereus, după ce a mâncat o salată cu paste veche de opt zile, în timpul unui picnic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel