Sari la conținut

Un test simplu care poate detecta pe loc insuficienţa cardiacă

Insuficienţa cardiacă apare atunci când muşchiul inimii nu mai pompează cantitatea de sânge necesară organismului. Din cauză că inima nu mai funcţionează în limite normale, organismul încearcă să-i suplinească funcţia prin:
– reţinerea apei şi a sării pentru a creşte cantitatea de sânge
– creşterea frecvenţei cardiace (tahicardie)
– creşterea dimensiunilor inimii
Cu timpul inima oboseşte şi începe să devină din ce în ce mai puţin eficientă. În acel moment apar simptome ca oboseala şi slăbiciunea. Sângele începe să stagneze în vasele care ajung la inimă, cauzând acumularea de lichid la nivelul plămânilor şi scurtarea respiraţiei.

De obicei, se fac numeroase investigaţii pentru depistarea acestei afecţiuni. Recent, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test care poate diagnostica insuficienţa cardiacă prin măsurarea respiraţiei. ,,Pacienţii cu insuficienţă cardiacă au o <<amprentă>> diferită a respiraţiei, aşa că analizăm repsiraţia să aflăm dacă o persoană se confruntă sau nu cu această afecţiune,” a adăugat dr. Raed Dweik de la Clinica din Cleveland.

Pentru crearea testului, cercetătorii au consultat pacienţii care sufereau de insuficienţă cardiacă şi i-au pus să sufle o singură dată într-un dispozitiv special care analizează respiraţia. <<Amprenta>> respiraţiei a fost comparată apoi cu cea a persoanelor sănătoase, iar rezultatele au scos în evidenţă un nivel crescut al unor compuşi organici denumiţi acetonă şi pentan în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă.

,,Începem să descoperim că repsiraţia conţine mii de molecule care pot spune multe lucruri despre starea de sănătate,” a mai spus dr. Dweik.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel