Sari la conținut

Vaccinul Covid și fertilitatea. Ce a dezvăluit un medic ginecolog

Vaccinul provoacă infertilitate? Încă din decembrie 2020, de la lansarea vaccinurilor împotriva COVID-19, pe internet circulă informații eronate cu privire la capacitatea acestora de a avea un impact negativ asupra fertilității.

Dezinformările pe acest subiect s-au răspândit cu o viteză uluitoare și, mai grav, și-au găsit adepți. Și în ciuda faptului că se împlinește un an de atunci, timp în care femei vaccinate au obținut o sarcină, această îngrijorare nefondată încă mai persistă.

Ce spun studiile

”Experții în obstetrică, ginecologie, infertilitate și medicină materno-fetală susțin la unison că între vaccinurile anti-COVID-19 și infertilitate nu există absolut nicio legătură și că studiile nu au relevat absolut nicio problemă de siguranță,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Mai mult, participante la studiile clinice au rămas însărcinate în timpul desfășurarii acestora. De asemenea, nu există dovezi nici că vaccinurile ar putea dăuna sarcinii sau copilului.

Și totuși cum s-a născut acest mit? În decembrie 2020, un medic german pe nume Wolfgang Wodarg și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o proteină inclusă în vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) care părea similară ca structură cu sincitina-1, o proteină care ajută la dezvoltarea placentei în timpul sarcinii.

Vaccinurile nu au niciun efect asupra fertilității

Deoarece proteina spike și sincitina-1 au în comun mici bucăți de cod genetic, a apărut teama că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imunitar care atacă placenta, deși nu există nicio dovadă în acest sens.

De altfel medicul german a mai făcut în 2020 și alte declarații publice înșelătoare, ca de exemplu aceea că noul coronavirus este inofensiv, deși tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă și în prezent în lume demonstrează contrariul.

”Credința greșită că vaccinurile pot provoca infertilitate nu este nouă. În 2003 au existat îngrijorări cu privire la vaccinul antipolio în Nigeria, ceva similar întâmplându-se și cu vaccinul HPV. Ambele însă sunt sigure și nu au niciun efect asupra fertilității.
Din păcate există o neînțelegere cum că vaccinurile ARNm sunt o tehnologie nouă. Ceea ce este departe de adevăr. Vaccinul ARNm a fost studiat de zeci de ani pentru a combate boli precum gripa, rabia, virusul Zika și chiar cancerul,” adaugă dr. Vythoulkas.

Vaccinurile cu ARNm coronavirus nu fac altceva decât să învețe celulele să producă o proteină sau o parte dintr-o proteină care apoi declanșează un răspuns imun. Este acel răspuns imunitar care produce anticorpi și protejează de infecția virală. Odată ce sistemul nostru imunitar a fost activat, acel material genetic care nu este stabil și nici nu se reproduce, fiind efectiv doar un – să-i spunem – „manual cu instrucțiuni”, este rapid degradat de organism și eliminat.

”Așadar, nu există absolut nicio dovadă și nicio temere că vaccinurile, și în special cel împotriva COVID-19 ar avea vreun impact asupra fertilității,” conchide medicul ginecolog.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel