Sari la conținut

Una dintre cele mai rare reacții adverse după imunizare. Cum se manifestă?

Specialiștii au descoperit una dintre cele mai rare reacții adverse dezvoltate în urma administrării vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca. Aceasta este sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie. Adesea, aceasta se manifestă în primele 14 zile de la imunizarea cu acest ser.

După sesizarea reacției adverse rare, compania AstraZeneca a continuat colectarea și analizarea datelor, conform cerințelor organismelor de reglementare.

În baza de date deținută de compania AstraZeneca (global safety database) au fost raportate la nivel global, până la 30.04.2021, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45-85 ani.  Au fost luate în considerare cazurile din categoriile „evenimentelor embolice și trombotice” sau „trombocitopenie hematopoetică” sau „trombocitopenie”, fără să se țină cont de existența anticorpilor anti-PF4 (markeri de STT), comunică DC News.

Cum se manifestă această reacție adversă rară?

Deși simptomele pot varia, în acest caz, includ adesea:

  • dificultăți de respirație;
  • durere în piept;
  • umflarea picioarelor;
  • durere abdominală puternică și persistentă;
  • dureri de cap persistente;
  • vedere încețoșată;
  • pete mici de sânge sub piele, la distanță de locul administrării vaccinului.

Evaluarea arată că frecvența acestor reacții este foarte scăzută, incidența STT până în 14 zile de la administrarea dozei 1: 8,1/1.000.000, iar incidența STT până în 14 zile de la doza 2: 2.3/1.000.000.

Acestea au fost incluse la subraportări, pentru a evita cazurile clasificate eronat, fiind bazate pe datele puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Departamentul Afacerilor, Energiei și a Strategiei Industriale din Marea Britanie:

Se recomandă administrarea rapelului?

Întrucât această reacție adversă este extrem de rară, Agenția Europeană a Medicamentului recomandă ca schema de vaccinare să fie continuată cu rapelul AstraZeneca. Deși este cercetată imunizarea mixtă, cu două seruri diferite, încă nu cunoaștem profilul de siguranță. Astfel numai în cazuri de contraindicație se va admnistra rapelul cu un alt ser anti-COVID decât cel produs de AstraZeneca.

Beneficiile depășesc riscurile

EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere riscul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de COVID-19.

Pentru toate vaccinurile, EMA va continua să monitorizeze datele de siguranța și eficacitate și să ofere publicului cele mai recente informații. Agenția va lua măsurile necesare, dacă vor fi identificate probleme de siguranță.

Adresați-vă medicului dacă manifestați oricare dintre simptomele enumerate mai sus!

 

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: